A brit parlament által egy éve elfogadott terrorizmusellenes törvény eltörlését sürgette az Amnesty International. A londoni székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön kiadott jelentésében felrótta a brit kormánynak, hogy a tavaly szeptember 11-i amerikai terrortámadások nyomán elfogadott új törvénnyel és annak érvényre juttatásával súlyosan megérti az alapvető emberi jogokat.

Hasonló bírálattal illette Nagy-Britanniát a Privacy International. A londoni székhelyű nemzetközi szervezet a magánélet sérthetetlenségének védelméről ötven országban elvégzett felmérése alapján arra a megállapításra jutott, hogy a fejlett országok közül Nagy-Britannia az egyik, amely az amerikai terrortámadások óta a legkevésbé óvja az emberek jogát a magánélet, a magánszféra sérthetetlenségére.

Az Amnesty International (AI) különösen jogellenesnek minősítette, hogy a brit terrorellenes törvénnyel felhatalmazták a belügyminisztert annak elrendelésére, hogy külföldi állampolgárokat meghatározatlan időre vádemelés nélkül őrizetbe vegyék a hatóságok, ha személyüket nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik. Az emberi jogvédő csoport “összeegyeztethetetlennek” tartja a brit a belügyminiszter új jogkörét az Emberi Jogok Védelmének Európai Konvenciójával.

Az AI úgy ítéli meg, hogy a törvény alkalmazása az őrizetbe vett személyek “brutális, embertelen és lealacsonyító bánásmódját” eredményezi. Rámutat arra, hogy a fogva tartottak egyebek között megfosztják az ügyvédeikkel való kapcsolattartástól, a fellebbezés jogától, a börtönben megfélemlítik, bántalmazzák őket.

A nemzetközi emberi jogi szervezet egyben sürgeti a guantánamói támaszponton terrorizmus vádjával fogva tartottak, köztük hét brit állampolgár szabadon engedését, hacsak az amerikai hatóságok nem emelnek vádat és nem állítják bíróság elé őket. Ez utóbbi esetére felszólítja a brit kormányt, hasson oda, hogy az Egyesült Államokban független bíróság ítélkezzen a vádlottak fölött a halálbüntetés veszélye nélkül.

A magánszféra védelmén őrködő Privacy International (PI) szervezet szerint a terrorizmus elleni harcot szolgáló brit törvények lehetővé tették “a videómegfigyelés, a távközlési megfigyelés és az információgyűjtés megnövekedését, amely mára Nagy-Britanniában szélesebb körűvé vált, mint Szingapúrban vagy Izraelben. A magánélet, a magánszféra sérthetetlenségének jogi védelmét a brit kormány alapvető szinten gyengítette. Az Egyesült Királyság adatvédelmi törvénye szinte használhatatlan a magánszféra ellenőrzése növekedésének a korlátozására. A törvény egyebek között felhatalmazta a különféle hatóságokat a telefon- és internetes adatokhoz való hozzáférésre bírósági végzés nélkül – mutatott rá a PI jelentése.