Rövid időn belül valamennyi minisztériumban befejezik a kormányváltás után elrendelt belső vizsgálatot. A Magyar Hírlap úgy tudja, az ifjúsági tárca után az Oktatási Minisztérium is feljelentést kíván tenni az előző ciklusban történt gazdálkodási ügyletek miatt.

A Medgyessy-kormány néhány héten belül be akarta fejezni a tárcák átvilágítását, ám az újabb és újabb “meglepetések” miatt három hónapig húzódott az ügyek feltárása. Elsőként a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium hozta nyilvánosságra a héten az általa törvénysértőnek talált szerződéseket, s feljelentést is tervez néhány esetben.

A lap úgy tudja, a Miniszterelnöki Hivatalban is a belső vizsgálatok végére jutottak. Néhány ügyben büntetőfeljelentést fontolgatnak, sőt egyes szerződések esetén – mint a Happy End Kft. és az Országimázs Központ – már rendőrségi szakaszba jutott az ügy. Egyelőre nem készült el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése a tárcáknál folytatott vizsgálatról – közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A MH információi szerint az ifjúsági tárca után az Oktatási Minisztérium (OM) is feljelentést kíván tenni az előző ciklusban történt gazdálkodási ügyletek miatt. A lap értesülését megerősítette Hriczu Anita kabinetfőnök is. Mint mondta: “bár a tárca átvilágítása teljesen nem fejeződött be, az eddigi adatok alapján úgy tűnik, kénytelenek leszünk feljelentést tenni”. Mivel a vizsgálat nem fejeződött be, a kabinetfőnök részleteket nem kívánt elárulni. Annyit elmondott: a tárcához tartozó gazdasági társaságoknál találtak olyan tranzakciót, ami miatt várhatóan a hatóságokhoz fordulnak.