Lehet, hogy Hollandia után Kanada lesz a második olyan állam, ahol legálissá (megtűrtté) teszik a könnyű drogok fogyasztását. Mindez jelenleg a szenátus döntésétől függ.

Elkészült az a jelentés, amelyet a kanadai igazságügyi miniszter ez év őszére ígért. A munkára felkért bizottság úgy találta, hogy a cannabis kevésbé ártalmas a szervezetre, mint az alkohol, ezért legalizálható. Véleményük szerint ugyanúgy kellene kezelni a növényfajta fogyasztását, mint a borét vagy a sörét. 16 éves kor felett bárki vásárolhatna a regisztrált kereskedők által kínált könnyű drogból. A kanadai hatóságok már így is az átlagosnál engedékenyebbnek bizonyultak. Egy tavaly meghozott döntés értelmében súlyos betegek már eddig is fogyaszthattak marihuánát gyógyászati célokra, ha megkapták az ehhez szükséges hatósági engedélyeket.

A jelentés hatására parázs vita alakult ki nemcsak az országon belül, hanem a szomszédos Egyesült Államokban is a marihuána szerepéről. A szomszédos állam ugyanis már így is sokallta azt a marihuánamennyiséget, amely illegális úton, kanadai termesztők révén országukba jutott. A bizottság javaslatát egyelőre további vitákra a szenátus elé terjesztik.