A Habeas Corpus Munkacsoport felhívja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy kérjen kegyelmet a köztársasági elnöktől a nevelőapját lelövő 14 éves tótújfalui kislány védelmében. A jogvédő szervezet egyúttal azt kéri az országgyűléstől, hogy módosítsa a büntető törvénykönyvnek a jogos védelemre vonatkozó részét.

A Habeas Corpus a Somogy megyei Tótújfalun a múlt hét végén történt emberölés kapcsán intézett felhívást a hivatalos szervekhez, a nevelőapját lelövő 14 éves kislány védelmében. A jogvédő szervezet szerint a Btk.-ban a jogos védelmet ki kellene terjeszteni azokra az áldozatokra is, akiket huzamosabb időn keresztül ér súlyos, erőszakos bántalmazás. A szervezet szerint elégtelen, hogy a hatályos törvények alapján a kislánynak a büntetőjogi felelősség alóli mentesítésére csak a kegyelmi eljárás ad lehetőséget. A munkacsoport tiltakozik az ellen a bírói gyakorlat ellen, hogy a hatóságok által soha meg nem védett, bántalmazójukat megölő nőket és gyerekeket előre kitervelt emberölés címén gyakorta jóval súlyosabban megbüntetik, mint a bíróság elé eleve csak ritkán kerülő bántalmazókat.

A Habeas Corpus Munkacsoport felhívja az Igazságügyi Minisztériumot: a családon belüli erőszak elleni bűnüldözési és bűnmegelőzési törvényjavaslatok mellett sürgősen terjesszen elő törvényjavaslatot annak érdekében is, hogy a hatóságok által éveken keresztül meg nem védett áldozatok az állam költségére rehabilitálásban, megfelelő erkölcsi és anyagi kártérítésben részesülhessenek – tartalmazza a közlemény. A szervezet szerint az állam is felelős azért, hogy a tótújfalui kislányt és közeli hozzátartozóit nem védték meg az őket terrorizáló férfitól. Az igazságügyi miniszter elutasítja a javaslatot, Bárándi Péter az RTL Klub Híradójának azt mondta: nem változtatna a büntető törvénykönyvön, de az áldozatvédelem szabályain igen. Magyarországon is bevezetné azt a nemzetközi gyakorlatot, hogy az eljárás alatt költözzenek szét az érintettek, és a feljelentett meg se közelíthesse a feljelentőt.