A Fővárosi Főügyészség szerint törvénytelenek a UPC Magyaroroszág Kft. szerződési feltételei a fogyasztókkal szemben, miután a távközlési társaság több ponton is indokolatlan előnyt biztosít saját magának – például akkor, amikor a díjakat egyoldalúan emelheti. A Főügyészség ezért azt kéri a bíróságtól, hogy érvénytelenítse a szerződés – szerintük – törvénysértő részeit.

A távközlési cég 650 ezer előfizetője közül többeknek nem volt és ma sincs választása: vagy a UPC-nek fizetnek vagy senkinek – az ország több területén ugyanis nincs más szolgáltató. A főügyészség szerint törvénysértő, hogy a társaság visszaél monopolhelyzetével és a szerződésben egyoldalú előnyt biztosít – persze saját magának. Így például azt, hogy bármikor önhatalmúlag emelheti díjait, vagy a szerződésben szereplő csomagból 5 csatornát megváltoztathat. A fogyasztót terheli viszont a felelősség, ha nem veszi át a számláját, még akkor is, ha esetleg el sem küldték neki. Az ügyészségen azt mondják, sokszor az előfizető azt sem tudja, mit ír alá, mert a szerződési feltételeket nem mutatják meg neki.

A Fővárosi Főügyészség megtámadta a UPC KFT. tisztességtelen szerződési feltételeit, a PKK-tól pedig azt kéri, hogy ezen tisztességtelen szerződési feltételek érvényességét állapítsa meg, és azt, hogy ezt az érvénytelenséget egy országos napilapban közzé lehessen tenni. A UPC-nél hivatalosan még nem értesültek a keresetről, így annak részleteiről nyilatkozni sem tudnak, de a szerződések szövegét mindig a szakhatóságokkal egyeztetve dolgozták ki. Egy szolgáltatónak nem lehet érdeke, hogy visszaéljen a helyzetével, mert elpártolnak az előfizetői. Mi arra törekszünk, hogy normális viszonyt alakítsunk ki az előfizetőkkel és a hatóságokkal. A főügyészségen azt mondják, hogy éppen az előfizetők panaszai alapján fordultak a bírósághoz.