Az Európai Bíróság jóváhagyta az Európai Unió brüsszeli bizottságának döntését, amellyel 2003-tól megtiltotta, hogy a cigarettadobozokon a “Light”, illetve a “Mild” feliratot használják. A döntés súlyosan érinti a magyarországi cigarettagyártókat is.

Az Európai Bíróság ítélete szerint az unió országaiban nem szabad használni a cigarettadobozokon a “könnyű” és a “gyenge” jelentésű feliratokat, így a brüsszeli bizottság tiltása érvényben marad. Az indoklás szerint a feliratok félrevezetőek, mert azok azt sugallják, hogy az egyik termék a másiknál kevésbé káros hatású. Az ítélet előzetes, de tíz eset közül nyolcban az Európai Bíróság végső döntése megegyezik az elsővel – jegyezte meg a Dow Jones. A British American Tobacco Group Plc és a szintén brit Imperial Tobacco Investments Plc tavaly szeptemberben vitte az ügyet a bíróság elé, arra hivatkozva, hogy e minősítések részét képezik az adott márka nevének, így az EU-ban 2003-tól hatályba lépő tilalom a szellemi tulajdonjogot sérti.

Az ítélet az egész cigaretta-világpiacra hatással lesz, mert érvényben maradt az a rendelkezés is, amelynek alapján szeptember 30-ától nem lehet e két minősítést használni az EU-ból kivitt cigaretták esetében és nagyobb felületen kell felhívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira. A 2003. szeptember 30-án életbe lépő passzus alapján az unión kívüli gyártóknak olyan márkaneveket kell megváltoztatniuk, mint például a Marlboro Lights, a Camel Lights, de az EU-ban is új nevet kell keresni például az osztrák Milde Sorte vagy a portugál Sauve számára.