Ma kezdődik a Legfelsőbb Bíróságon a Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila tárgyalása. A Fővárosi Bíróság 2000 decemberében 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a rablót, ám a tárgyalás után mind a védelem, mind a vád fellebbezett az ítélet ellen.

Ambrus Attila számlájára 27 fegyveres rablás írható, összesen 197 millió forintot zsákmányolt, és az 1993-1999 közötti időszakban mindössze egyetlen rablása volt sikertelen. A Viszkis néven ismertté vált bűnözőt, az Újpest hivatásos jégkorongozóját 1999. január 18- án fogták el Ártándon a magyar határőrök – először. Ezzel azonban nem került pont az ügy végére, sőt Ambrus közéleti karrierje csak ekkor kezdődött.

Miután a rablások során soha senkit nem bántott, sőt nem egyszer virágot is vitt a kirabolt fiók alkalmazottainak, Ambrus Attiláról Robin Hood-szerű képet kezdett kialakítani a közvélemény, ami csak tovább erősödött, amikor 1999. július 10-én sikerült megszöknie az előzetes letartóztatásból a Gyorskocsi utcából.

A rendőrség számára már az is presztízsveszteséget jelentett, hogy Ambrus elfogása után szabadon kellett engedni több személyt, akiket fél éve tartottak fogva olyan bűncselekmények vádjaival, amiket valójában a Viszkis rabló és társai követtek el. Ambrus legendás szökése csak tovább rombolta a rendőrség tekintélyét, az ügyben elmarasztalt három fogdaőrt felmentették állásából, ellenük fegyelmi eljárás indult, egyikük pedig még rács mögött is töltött egy hónapot, előzetes letartóztatásban.

A szökés után Ambrus még három rablást követett el, míg végül többhetes megfigyelés után 1999. október 29-én újra elfogta a rendőrség. Mint kiderült, a Viszkis szökése és újbóli elfogása alatt majdnem végig egy zuglói lakásban bujkált, amíg egy erdélyi fiatalember információja alapján rá nem találtak a kommandósok.

A Fővárosi Bíróság két évvel ezelőtt 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a különc rablót. Az ítélet ellen azonban mind a védelem, mind a vád fellebbezett, így került az ügy a Legfelsőbb Bíróságra.