Jelentős változásokon eshetne át a magyar választási rendszer, amennyiben az Országos Választási Bizottság szakértői munkacsoportjának tervei valóra válnak – írja a szombati Magyar Hírlap. Egyebek mellett a választások egyfordulósak lehetnek, az ajánlási szelvényeket a parlamenti pártoknak nem kellene összegyűjteni, a kampánycsendet újraértelmeznék.

A kétkamarás rendszer, valamint az egyfordulós választás bevezetését, továbbá a parlamenti létszám csökkentését javasolja egy szombati siófoki fórumon Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke – értesült a Magyar Hírlap. Javaslata szerint az érvényességi küszöb változatlan maradna, de az abszolút többség helyett a relatív többség elvét alkalmaznák. Felvetődött az is, hogy a parlamentbe már bekerült pártoknak nem kellene az ajánlási szelvények összegyűjtésével bajlódniuk.

Ficzere szerint mérlegelés tárgya lehet a parlamenti küszöb mértéke, melynek a célja az, hogy minden szavazat hasznosuljon. A jövőben a választó nem csupán a listára, hanem a listán szereplő jelöltre is szavazhatna. Az OVB elnöke szeretné továbbá, ha a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok az önkormányzati és az országgyűlési választásokon is részt vehetnének.

A Magyar Hírlap újságírójának kérdésére Ficzere Lajos kijelentette: az OVB döntéseivel szemben benyújtott választási kifogásokat a bírósági szervezeti reformot követően is a Legfelsőbb Bíróságnak kellene elbírálnia. Rövidülne a kampányidőszak, míg a kampánycsend intézménye – a szakértői csoport jelentése szerint – a jelenlegi formájában elavult. Alapvető kérdésként merült fel a szavazatok újraszámolásának ügye, melyről nincs kiforrott álláspont.