Egy felmérés szerint már 1 milliárd forintnál is többre perlik a magyar kórházakat orvosi műhibák és a kezelések után fellépő szövődmények miatt. A bíróságok az utóbbi években egyre magasabb összegű kártérítéseket szabnak ki, ez elérheti a 30-50 millió forintot is.

A kórházak szerint az államnak sürgősen tennie kellene valamit, mert saját maguk képtelen kifizetni ennyi pénzt, és ekkora összegre senki sem köt velük biztosítást. A Madarász utcai Gyermekkórháztól 50 millió forintos kártérítést követel egy család, gyermeküket ugyanis 1992-ben agyvelőgyulladással kezeltek, de a fellépő szövődmények miatt súlyosan károsodott.

Az intézmény főigazgatója szerint ennyi pénzt képtelenek előteremteni, de a problémával nincsenek egyedül. “Már 1 milliárd fölötti a magyar kórházakat érintő perérték. Ez olyan magas összeg, amire a magyar egészségügyi intézmények nincsenek felkészülve” – mondta Harmat György. A kórházak ellen évről évre egyre több per indul. Az idén 300 ilyen ügy van, ami azt jelenti, hogy minden kórházra jut kettő. Ráadásul a bíróságok egyre gyakrabban ítélnek meg több tízmilliós forintos kártérítést, miközben az ilyen esetekkel foglalkozó egyetlen biztosító 5 millió forintnál többet nem fizet.

“Ebből adódóan kényszerpályán vagyunk. Megkötjük azt a biztosítást, ami olyan, amilyen, és utána imádkozunk, hogy ne legyen nagy baj” – nyilatkozta Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke. A szakemberek szerint a kórházaknak az állammal közösen egy saját biztosítási rendszert kellene létrehozniuk. Ebből az alapból rendezhetnék a kártérítéseket és megfizethetnék a szakértőket is. Jelenleg ugyanis a műhiba-perekre specializálódott ügyvédi irodák sokkal többet költhetnek szakvéleményekre, mint a beperelt kórházak.