A jövőben várhatóan egyfordulós lesz a parlamenti választás, nem lesznek kopogtatócédulák és a külföldön tartozkodók is szavazhatnának – írja a Magyar Hírlap az Országos Választási Bizottság szakértői munkacsoportjának elképzeléseire hivatkozva. A változtatások többségével Lamperth Mónika belügyminiszter is egyetért. A Fidesz szerint azonban nincs oka a változásokra.

Megérett az idő a választási rendszer reformjára – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ficzere Lajos OVB-elnök, aki szerint az EU-s csatlakozás is indokolja a választási rendszer és a választójog átvizsgálását. A jogtudós szerint maradnia kellene listás és egyéni szavazásnak egyaránt, de bizonyos korrekciókat indokoltnak tart. Ficzere a jogalkotók figyelmébe ajánlja a parlamenti képviselők számának csökkentését, valamint a kétkamarás rendszer bevezetést. A bizottsági elnök egyfordulóssá tenné a választási rendszert a jelenlegi érvényességi küszöb (50 százalék) megtartásával, de mandátum elnyeréséhez az egyszerű többség is elegendő lenne, szemben a mostani abszolút többséggel.

Mérlegelés tárgya lehet a jelenlegi parlamenti küszöb mértéke (5 százalék), hogy a lehetőség szerint minden szavazat hasznosuljon. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy az átmenetileg külföldön tartozkodó magyar választópolgárok mind a helyi, mind pedig az országgyűlési választásokon részt vehessenek – javasolja az OVB elnöke. Lamperth Mónika belügyminiszter az RTL Klubnak elmondta, hogy a változások többségével egyetért. Így azzal is, hogy egyfordulós legyen a választás. A Fidesz szerint nincs sürgető ok a változásra. A legnagyobb ellenzéki párt elégedett a mostani rendszerrel.