A jövő héten tárgyalhatja a kormány a pénzügyminisztérium javaslatát, amely szerint duplájára nőne az adózással kapcsolatos ügyek elévülési ideje – írja a Népszabadság.

A PM terve a gyakorlatban azt jelentené, hogy az adózók kénytelenek lennének 11-12 évig is megőrizni az összes számlát, bizonylatot és egyéb dokumentumot – közli a napilap. Az öt éves határidő azt jelenti, hogy az Apeh az adóbevallás évének végétől számítva ennyi időn belül piszkálhatja az ügyeket. Így idén december 31-én az 1996-os vásárolt számlákból rakhatnak máglyát az érintettek. Fél évvel megugrik az elévülési idő, ha a hatóság végrehajtást rendel el, ha pedig bíróság elé kerül az ügy, az ítéletig lepergő idő nem számít bele.

A Népszabadságnak nyilatkozó Zara László, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke felháborítónak nevezte a javaslatot, amely szerinte növeli a fenyegetettség és félelem érzetét az emberekben. Zara inkább a sűrűbb ellenőrzéseket pártolná. Az elnök azt is elmondta, hogy az adócsalás legmagasabb büntetési tétele jelenleg 8 év. Az elévülési időt ehhez mérve szabták ki, ezért Zara szerint ha ezt emelik, a büntetési tételt is növelni kellene.

A napilap meg nem nevezett belső informátorai szerint az APEH-en belül sem lelkesednek különösebben az ötletért. Az adóellenőrök tartanak attól, hogy jócskán megnövekedne egy adott vállalkozás átfogó vizsgálata, amely ma, öt éves elévüléssel is nagyjából hat hónap. Pedig ma sem győzik az ellenőrzéseket, hiszen tavaly hétmillió adózó mellett csak 33 ezer ilyen vizsgálatot végeztek.