A 90-es évek közepén elkövetett hatszázmilliós áfacsalás miatt ítélte Benkő Péter színészt első fokon két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre a bíróság kedden.

A Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében Benkő Péter élettársa, Magyar Ildikó elsőrendű vádlottként négy és fél éves végrehajtandó börtönbüntetést kapott. Magyar Ildikó testvérét és édesanyját Benkő Péterhez hasonlóan két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta az FB. Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottaknak több mint 600 millió forintot és kamatait kell megfizetniük az APEH-nek.

A 90-es évek közepén Nagykovácsiban felépítendő lovascentrum beruházásakor a vádlottak által létrehozott, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató cégek fiktív számlákat, bizonylatokat bocsátottak ki, és 2,7 milliárd forintos kifizetés után igényeltek vissza több mint félmilliárd forint áfát. Az APEH jórészt ki is fizette az igényelt összeget, ami máig nem térült meg. A bíróság szóbeli indoklása szerint az eseményeket döntően Magyar Ildikó irányította, ő volt az áfacsalás kitervelője, szervezője és túlnyomó többségében ő hamisította az ehhez felhasznált iratokat is.

A Nagykovácsiban felépített ingatlan értéke a bíróság szerint 300-400 millió forint közötti, tehát a visszaigényelt áfa összegét sem éri el, nemhogy az erre hivatkozással kibocsátott fiktív számlákét. Magyar Ildikó a nyomozás során az iratok valódiságát, az abban foglalt gazdasági események tényleges megtörténtét hangoztatta, a büntetőperben viszont azzal állt elő, hogy őt is megtévesztette két személy, akik az ügyleteket valójában lebonyolították.

A vádlottak az eljárás során szinte mindvégig tagadták bűnösségüket. Magyar Ildikó kedden az utolsó szó jogán tett nyilatkozatában az eljárás során először bizonyos mértékig elismerte felelősségét a történtek miatt. Vádlott-társai védekezésük során részben arra hivatkoztak, hogy nem értenek a gazdasági ügyekhez, részben pedig arra, hogy Magyar Ildikó intézett mindent. A Fővárosi Bíróság szerint azonban a rendelkezésre álló bizonyítékok, tanúk, okiratok, szakértői vélemények cáfolták a vádlotti védekezéseket.

Igen kiterjedt írásszakértői vizsgálatok alapján vonta le például a bíróság azt a következtetést, hogy az inkriminált cégek iratain a hamis aláírások jórészt Magyar Ildikótól származnak. Az ügyész Magyar Ildikó esetében súlyosításért fellebbezett, a védelem mind a négy vádlott érdekében felmentésért, enyhítésért, így a büntetőper a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.