Első fokon sajtópert nyert Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Nemzet című napilap ellen; a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn kihirdetett ítéletében helyreigazításra kötelezte a lapot egy 1976-os keltezésű állambiztonsági jellegű irat másolatának közlése miatt.

A Magyar Nemzet június 19-i számának címoldalán közölt, Medgyessy Péter aláírásával ellátott feljegyzés szerint a jelenlegi miniszterelnök 1976-ban egy olyan bizottságot vezetett, amely a Pénzügyminisztériumban, az OTP-nél és az Állami Biztosítónál vizsgálta azt, hogy kik jöhetnek számításba egy esetleges ellenforradalmi megmozdulás vezetőjeként, résztvevőjeként. A lap ugyanaznapi számában egy publicisztika azt állította Medgyessy Péterről, hogy III/III-as jelentéseket írt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős ítéletében ugyanakkor helyreigazítás közzétételére kötelezte a napilapot, mely szerint a valóságban nem Medgyessy Péter készítette, írta alá a közölt dokumentumot, és III/III-as jelentéseket sem készített.

A bíróság szóbeli indoklásában kifejtette: a sajtószervnek kell bizonyítania közlése valóságtartalmát, ám ezt a Magyar Nemzet ebben a perben nem tette meg annak ellenére, hogy egy ilyen súlyú sokszorosan hivatkozott közlésnél fokozott felelőssége merül fel. A miniszterelnök jogi képviselője a tárgyaláson úgy vélekedett: a sajtóper már akkor eldőlt, amikor kiderült, hogy a Magyar Nemzet nem tudja bemutatni a közölt másolat eredetijét, az nem is volt a birtokában, mi több, nem is látta. – Talán bizony soha nem is volt – jegyezte meg Medgyessy Péter jogi képviselője. Hozzátette: a Magyar Nemzet annak igazolására, hogy a közlésnél kellő körültekintéssel járt el, olyan szakvéleményekre hivatkozott, melyeket aztán nem tárt a bíróság elé.

A miniszterelnök ügyvédje megjegyezte: a magyar sajtó egy részére napjaikban jellemző az az alperesi magatartás, melyet a Magyar Nemzet tanúsított ebben az ügyben. Mindenfajta bizonyíték nélküli valótlan tényállítás, az önös célokat szolgáló alaptalan rágalmak megjelentetése, majd az eljárás során történő makacs ismételgetése, sőt újabb legendák gyártása megfenyegetett tanúkról, 60 milliós ügyvédi zsarolásról. – Mindezt sajnos következmények nélkül tehette meg az alperes – jegyezte meg a miniszterelnök ügyvédje. A Magyar Nemzet jogi képviselője ugyanakkor azt hangsúlyozta: ez esetben legendák helyett helyesebb inkább a polgári perben bizonyíthatatlan valóságról beszélni.

A lap jogi képviselője hozzátette azt is, hogy a Magyar Nemzet kellő körültekintéssel járt el a birtokába jutott másolat valóságtartalmának vizsgálatakor, illetve közlésekor. A hétfői tárgyaláson tanúként hallgatott meg a bíróság egy, a Magyar Nemzet által megidézni kért személyt, akit a közölt dokumentum szerint megfigyeltek. Továbbá vallomást tett egy, a miniszterelnök ügyvédje által indítványozott tanú, aki a feljegyzés szerint az ott említett vizsgáló bizottság tagja volt. Az ítélet szóbeli indoklása szerint a Magyar Nemzet tanúja nem tudott a közölt dokumentum valóságtartalmát illetően nyilatkozni, a másik tanú viszont egyértelműen cáfolta, hogy a dokumentumban említett vizsgáló bizottság tagja lett volna.