Nem nő az adóügyek elévülési ideje, mivel a pénzügyminiszter nem terjeszti a kormány és az országgyűlés elé azt a javaslatát, amely egységesítené és 5-ről 8 évre emelné az adómegállapítás és végrehajtás elévülési idejét – mondta Máté Dániel szerdán az MTI-nek.

A Pénzügyminisztérium szóvivőjének szavai szerint László Csaba az elmúlt napok szakmai egyeztetésein meggyőződött arról, hogy a vállalkozások, az adótanácsadók és könyvelő-szakma képviselői a rendelkezés eredetileg elképzelt életbe lépéséig nem tudnának felkészülni egy ilyen értelmű jogszabály módosításra.

Ezért ezt a javaslatot kiemelte a kormány, illetve az Országgyűlés elé terjesztendő adóügyi törvénycsomagból – tette hozzá a szóvivő.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a Pénzügyminisztérium nem tett le arról, hogy a jövőben összehangolja az adómegállapításhoz és -végrehajtáshoz való jogok elévülési idejét, mert ezek eltérő volta bonyolulttá teszi a jogalkalmazást.

A tárca szakmai álláspontja az, hogy az elévülési idők harmonizációjába be kellene vonni a költségvetési támogatások igénybevételének és az adóvisszatérítések elévülési idejének 5-ről 8 évre történő emelését is.

Az egységes 8 éves határidő bevezetése azért is indokolt lenne, mert megegyezne az adócsalás elévülési idejével és a számviteli törvényben előírt iratmegőrzési idővel.

A pénzügyminiszter ugyanakkor úgy látja, hogy a határidők összehangolását komoly szakmai előkészítésnek és az eredetileg tervezettnél hosszabb felkészülési időnek kell megelőznie – mondta Máté Dániel.