A honvédség lesz az egyik legnagyobb munkaerő-felvevő az országban, hiszen a 12 ezer sorkatona jelentős részét hivatásosok váltják fel az elkövetkező években – mondta a honvédelmi miniszter.

Juhász Ferenc elmondása szerint a magyar katonáknak békefenntartásra és béketeremtésre kell felkészülniük és az ilyen jellegű feladatokat csak hivatásos katonákra lehet bízni, ezért szűnik meg 2005 végén a sorkötelezettség. – A fiatalokat rendre, hazafiasságra nem a honvédségnek kell tanítania – mondta annak kapcsán, hogy főleg az idősebb korosztályból többen kifogásolják a sorkötelezettség tervezett eltörlését.

Kitért arra is, hogy Magyarország nem tud tömeghadsereget fenntartani, csak olyan katonaságot, amely speciális feladatok ellátására alkalmas. Magyarország jelenleg több harckocsit tart hadrendben, mint például Franciaország. Szólt arról is, hogy a jelenleg zajló védelmi felülvizsgálat létszámcsökkentést is eredményezhet. A honvédelmi miniszter a sajtótájékoztató előtt megnyitotta a Kossuth életútja című kiállítást a Pestújhelyi Általános Iskolában. A tájékoztatót követően pedig lakossági fórumot tartott a XV. kerületi polgármester, Hajdu László társaságában.