Az utóbbi hónapok végkielégítési botrányai arra ösztönözték a kormányt, hogy maximalizálják az állami vezetők elbocsátáskor fizetendő járandóságát – nyilatkozta az Üzleti Negyednek Kiss Péter munkaügyi miniszter. Az új kormányhatározat a határozatlan munkaidőre kötött szerződések esetében 2-8 hónapban (az eltöltött időtől függően), a határozott időre szerződőknél pedig 12 hónapban maximálná a végkielégítés mértékét.

A miniszter elmondása szerint a szaktárca a napokon belül terjeszti a kormány elé azt a határozattervezetet, amely megszüntetné, hogy az állami cégvezetők különböző kitételekkel irreálisan magas végkielégítéshez jussanak. Kiss Péter hozzátette, hogy az ötlet korántsem új keletű, ugyanis 2001 közepéig létezett egy végkielégítést maximalizáló rendelet, ám ezt az előző kabinet tavaly júliusban megszüntette teret engedve az állami cégvezetők egyéni menedzserszerződéseinek.

Az új kormányhatározat a határozatlan munkaidőre kötött szerződések esetében 2-8 hónapban (az eltöltött időtől függően), a határozott időre szerződőknél pedig 12 hónapban maximálná a végkielégítés mértékét, továbbá megszüntetné a korábban igencsak “kedvelt” és távozáskor jelentős pluszpénzt hozható titoktartási kitételt. A kormányhatározat hatályára egyelőre két variáció létezik: az egyik szerint csupán a Munka Törvénykörében meghatározott vezetői körre terjedne ki, míg a másik variáció szerint a vezetői kör által kinevezett vezetőknek is maximálnák a végkielégítését – mondta a miniszter.