Gyermekkorúak ellen elkövetett szexuális agresszió és erőszak miatt négy évtől 15 évig terjedő börtönnel sújtotta egy tízfős pedofil hálózat tagjait a franciaországi Melun esküdtbírósága. A csütörtökön véget ért tárgyaláson valamennyi vádlottat bűnösnek találta az esküdtszék függetlenül attól, hogy a tárgyalt esetek többségében a 30-70 év közötti elkövetők nem alkalmaztak fizikai erőszakot 15 évnél fiatalabb áldozataikkal szemben.

Pénzzel, Disneyland-belépőkkel, dodzsemautó-jegyekkel, naturista táborokban való nyaraltatással jutalmazták a többnyire nyomorszinten élő családokból kiszemelt fiúgyerekeket. A több mint kéthetes tárgyalás során 19 korábbi áldozatot hallgatott meg a bíróság. A legfiatalabb a bűncselekmény idején alig volt 8 éves, a legidősebb sem töltötte még be a 15. évét, amelytől a francia törvények szexuális szempontból önálló döntésre képesnek tekintik a fiatal állampolgárokat. E korhatár alatt létesítet szexuális viszony akkor is erőszaknak minősül, ha annak alanya nem emel kifogást a visszaélés ellen.

A per fővádlottját, Michel Albenque-et 15 évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Õ volt a csoport összekötője. 1990-96 között kis ismerősei révén ő hajtotta fel az újabb és újabb “szolgáltatókat” a legkülönbözőbb foglalkozású ismerősei számára. A 49 éves férfi, akit 1996-ban Romániában büntettek ötévi elzárással ugyanilyen bűncselekményekért, bevallotta, hogy 1972-től 1996-ig legalább 40-50 gyermekkorú partnere volt. Az ítélethirdetés előtt Albinque megtört, és bocsánatot kért tetteiért. Szavai szerint “a pedofília egyenlőtlen harc egy felnőtt és egy gyermek között, s ebben mindig a felnőtté a felelősség”.