Az igazságügyminiszter nem bonyolít. Az uniós csatlakozáshoz szükséges törvényi változtatást a lehető legegyszerűbben kívánja megoldani, és bízik benne, hogy nem követi azt politikai vita. A miniszter azért is gyorsít, mert nincs sok idő a módosítás elfogadására.

Bárándy Péter szerint az igazságügyi tárca maximum két hetet dolgozik az uniós csatlakozást lehetővé tevő alkotmánymódosítás szövegén, a miniszterelnököt ugyanakkor az általa felkért jogászok egy hónapja figyelmeztették a késedelem veszélyire. Szájer József Fidesz alelnök szerint a pártok csütörtöki közös uniós nyilatkozata csak látszategyetértést takar.

A magyar közjogi rendszer nincs felkészülve a csatlakozási szerződés aláírására, márpedig az unió a törvényi feltételek meglétére bármikor rákérdezhet – írta a miniszterelnöknek egy hónapja a Vörös Imre volt alkotmánybíró vezette jogászbizottság, Bárándy Péter nem akar több politikai vitát, ezért szűkszavú módosítást ígér.

“Amiben semmi más nincs, csak a csatlakozáshoz szükséges rendelkezések. Ehhez képest, ha ez nem megy át a parlamenten, amely politikai erő ezt megakadályozza, tulajdonképpen semmi mást nem tesz, mint az unióhoz való csatlakozást akadályozza meg” – mondja Bárándy Péter.

Az uniós csatlakozásról csütörtökön a parlamenti pártok kifejezték egyetértésüket. A dokumentum szerint a nemzeti érdekek érvényesítésének záloga, hogy a közéleti szereplők egyetértsenek az ország uniós csatlakozásának kérdésében. Ezért készek az együttműködésre az alkotmány és a törvények szükséges megváltoztatásában.

Az egyetértés bizonyos területeken nagyon mély és részletes, más területeken azonban felszínes – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Szájer József, a havi egy alkalommal Brüsszelben ülésező uniós konvent fideszes tagja.

“Az elkövetkező hetek, hónapok politikai vitái és a konkrét törvények módosításai fogják meghatározni, mi az, amiben a konkrét szinten is egyetértés van” – véli Szájer József.

A bér- és mezőgazdasági kérdések valamint a Széchenyi terv folytatása terén a költségvetés benyújtásakor viták várhatók, idén alkotmánymódosítás, tavasszal ügydöntő népszavazás lesz a csatlakozásról.