A házi őrizet sorozatos megszegése miatt elrendelte Tasnádi Péter előzetes letartóztatását a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn – a döntésről kedden tájékoztatta az LB sajtóirodája közleményben az MTI-t. A közlés szerint Tasnádi Péter újbóli előzetes letartóztatására kedden délután három órakor került sor.

A Pest Megyei Bíróság súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt 2002. május 16-án, első fokon, nem jogerősen kiszabott négy és féléves börtönbüntetés mellett elrendelte Tasnádi Péter 32 hónapja tartó előzetes letartóztatásának megszüntetését, és egyúttal a vádlott házi őrizetét. A megyei bíróság ennek keretében azt is előírta, hogy a vádlott csak hetente kétszer négy órára hagyhatja el otthonát. A házi őrizet szabályainak megszegése miatt a Legfelsőbb Bírság szeptember 9-én 100 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta Tasnádi Pétert, és előírta számára, hogy Budapest területét nem hagyhatja el, továbbá lakásáról csak 8 és 12 óra, illetve 14 és 18 óra között távozhat.

A hatóságok tudomást szereztek többek között arról, hogy Tasnádi Péter a házi őrizet időtartama alatt éjszakai szórakozóhelyeket látogatott. A Legfőbb Ügyészség az országos rendőrfőkapitány levele nyomán hétfőn a vádlott előzetes letartóztatására irányuló indítványt juttatott el a Legfelsőbb Bírósághoz. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának jelzése szerint Tasnádi Péter mintegy tizenöt alkalommal szegte meg a házi őrizet szabályait. Minderre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság elrendelte Tasnádi Péter ismételt előzetes letartóztatását. A legfelsőbb bírósági döntés név szerint sorolja azt a mintegy tucatnyi éjszakai szórakozóhelyet, ahol Tasnádi megfordult. Ezen kívül részt vett például egy balatoni grillsütő versenyen is a vádlott. A Legfelsőbb Bíróság hétfői, végrehajtható döntése szerint mindez összegyeztethetetlen a büntetőeljárással, az elrendelt kényszerintézkedéssel, ezért szükséges a vádlott ismételt előzetes letartóztatása.

Tasnádi Péter újságírói kérdésre kedden budai lakása előtt – mielőtt beült volna az őt elszállító rendőrautóba – csak annyit mondott, hogy hatalmi játék eszköze lett és számított erre a döntésre, ezért már előre becsomagolt. A bírósági döntés ellen Tasnádi Péter kifogással élhet, amelyet a Legfelsőbb Bíróság egy másik tanácsa bírál el. A döntés szerint Tasnádi Péter a másodfokú határozat kihirdetéséig előzetes letartóztatásban marad. A Legfelsőbb Bíróságnak a törvény szerint leghamarabb egy év múlva kell vizsgálnia azt, hogy fennállnak-e az előzetes letartóztatás feltételei. A közlemény tartalmazza azt is, hogy a Tasnádi Péter ellen másodfokon folyamatban lévő büntetőper iratai eddig nem érkeztek meg a Legfelsőbb Bíróságra, azokat jelenleg a Legfőbb Ügyészség tanulmányozza, azaz még bizonytalan a másodfokú tárgyalás időpontja.