Kínában már 11 interneten publikáló újságírót tartanak fogva, akiket felforgatással gyanúsítanak. A novemberre kitűzött pártkongresszus előtt a hatóságok fokozzák a sajtóra nehezedő nyomást, és erőteljesen próbálják cenzúrázni az internetet.

A kínai hatóságok letartóztattak egy, műveit az interneten publikáló újságírót, akit felforgatással gyanúsítanak. Csen Sao-vent még augusztusban vette őrizetbe a rendőrség, arra hivatkozva, hogy “egy sor reakciós cikket és esszét” tett közzé a világháló külföldi honlapjain, amiért összesen 1100 dollár és 3000 jüan tiszteletdíjat kapott. Egy hónappal később letartóztatási parancsot adtak ki Csen ellen.

Vele tizennégyre emelkedett az interneten publikáló és őrizetbe vett kínai újságírók száma, ezen belül 11-et “felforgatással” vádolnak – közölte a New Yorkban bejegyzett Bizottság az Újságírók Védelmére (Committee to Protect Journalists). Mint a Reuters hírügynökség megjegyezte, a novemberre kitűzött kommunista pártkongresszus előtt a kínai hatóságok fokozták a sajtóra nehezedő nyomást. Ennek keretében öncenzúrára kényszerítik a fontosabb médiumokat, és eltávolítják a kényes témájú írásokat a Google internetes keresőgépről – írta az MTI.

A letartóztatások mellett arról is érkeznek hírek, hogy újságírókat szabadon engednek a kínai hatóságok. A CPJ néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében üdvözölte, hogy elengedték Van Jan-hai AIDS-aktivistát és internetes újságírót. Van Jan-hai majdnem egy teljes hónapot töltött előzetes letartóztatásban, mivel államtitkok kiszivárogtatásával vádolták. Azért engedték szabadon, mert “beismerte bűnösségét, és hajlandó együttműködni a rendőrséggel a nyomozásban”. Az újságíró bűne az volt, hogy az interneten közzétett egy hivatalos belső jelentést a Henan tartományban előforduló nagy számú AIDS-megbetegedésről.