Nem okoz ellehetetlenülést a rendőrség munkájában a néhány napja életbe léptetett szigorító intézkedés a gazdálkodásban – hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Sipos Gyula ezredes, az ORFK gazdasági főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt hónap végén 1,5 milliárd forint volt a rendőrség adósságállománya, ami az év végére mintegy 2 milliárd forintra növekedne annak ellenére, hogy hamarosan 2 milliárd forintot kap a testület az árvízi munkák és az Erzsébet hídi rendbontás miatt szükségessé vált intézkedések költségei miatt. Az ezredes hangsúlyozta, hogy a gazdálkodási szigorítás nem okoz ellehetetlenülést, nem tartalmaz ésszerűtlen intézkedést, nem érinti a rendőri akciókat.

Jelezte ugyanakkor, hogy több főkapitányságnál kincstári biztos kirendelése is várható. Elmondta, hogy az adósság elsősorban azért keletkezett, mert a rendőrség csak mintegy a felét tudja teljesíteni az idei költségvetésben előírt 10 milliárd forintos bevételi előírásnak. A testület bevételei használt eszközök eladásából, szabad kapacitásának kölcsönzéséből, ingatlanok bérbeadásából és különféle szolgáltatásokból származnak. A tájékoztatón kiderült, hogy a most formálódó jövő évi költségvetésben az idei, nem teljesülő 10 milliárd forintnál is jóval nagyobb összeg szerepel a bevételi rovatban.

Az országos rendőrfőkapitány a napokban intézkedett arról, hogy 10 százalékkal csökkenteni kell az üzemanyag-felhasználást és a rendőrök túlmunkáját szabadidőben kell megváltani. Hatáskörébe vonta az üres álláshelyek betöltésének engedélyezését, felfüggesztette a közalkalmazottak hivatásos állományúvá történő minősítését. A rendelkezés korlátozza a jutalmak kifizetését, átütemezi a külföldi utazásokat és leállítja a továbbképzések, rendezvények szervezését is.