A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki jogerős ítélete értelmében 1997-től 2002-ig törvénytelenül működött a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a döntés értelmében a Varga László vezette törvényes KDNP politikusai kerülhetnek a párt vezető testületébe – értékelte Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke az LB ítéletét aznapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlés szerint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a bíróság döntését, melynek nyomán “megnyílhat a lehetőség a kereszténydemokrácia értékrendjének egységes képviselete felé”. Az MKDSZ elnöke úgy véli: a bírósági ítélet értelmében a “nem törvényes keretek között működő KDNP” és a Centrum szövetsége a törvényes KDNP-re nézve nem jelent elkötelezettséget.

  • A Centrummal való együttműködés eddig sem volt hiteles lépés, csupán szűk politikai érdekeket szolgált. A bírósági döntéssel véglegesen megszűnt minden politikai kötődés a Centrum párt irányába – áll a közleményben. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvényes működésének helyreállítása iránt indított polgári perben az LB csütörtökön elrendelte a párt 1997. évi választmányt összehívását, az elmúlt négy év személyi döntéseinek felülvizsgálatát és az alapszabályszerű működéshez szükséges intézkedések meghozatalát.