Az 50 kiló kábítószert egy pelenkaforgalmazó cég címére feladott gépalkatrészek közé rejtették el. Az anyag, amelyet szeptemberben foglaltak le az ORFK nyomozói, olyan tiszta, hogy háromszoros higításban is forgalomba lehetett volna hozni.

A rendőrség nemzetközi együttműködésből származó információk alapján figyelt fel egy pelenkákat forgalmazó olasz-magyar tulajdonú vállalatra. Gyanúsnak találták, hogy a cég címére a tevékenységi körrel nehezen összeegyeztethetően 17 darab nagy méretű hidraulika-henger érkezett. A vámvizsgálat után kiderült, hogy az alkatrészekbe kilós kiszerelésben összesen 50 kilogramm kokaint rejtettek el.

A vegyészeti vizsgálat megállapította, hogy a kábítószer olyan jó minőségű, hogy azt háromszoros hígítás után is forgalomba lehet hozni, a csempészett drog piaci értéke így eléri a hárommilliárd forintot is. A szállítmány végső címzettje nem a pelenkaforgalmazó vállalat volt, hanem egy olasz cég, melynek tulajdonosa érdekelt az említett magyar-olasz vállalkozásban is.

Az ügyben indított eljárásban őrizetbe is vették a férfit, aki azonban tagadja bűnösségét. Azt állítja, egy barátja kérésére fogadta ő a szállítmányt, és fogalma sem volt, mit rejtenek a hengerek. Vallomása szerint ő azt hitte, a Kolumbiából érkezett alkatrészek utaztatásával csak az volt a céljuk, hogy megkerüljék az uniós vámszabályokat. A rendőrség nemzetközi segítséggel nyomoz a szövevényes ügy felderítése érdekében.