Mintegy 60 százalékkal mérsékelte a vezetékes telefon tarifáit és 3 milliárd euró “jóléti nyereséget” hozott a távközlési piac liberalizálása Ausztriában az elmúlt három év alatt – közölte pénteken Heinrich Otruba, az állami távközlési felügyelet vezetője Bécsben.

Otruba ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a hatósága által kiszámított, mintegy 3 milliárd eurós népgazdasági jóléti nyereség egy adóreformmal ér fel. A fogyasztók a verseny bevezetésével jóval többet nyertek, mint amennyit az állami monopólium, a Telekom Austria veszített – mondta a felügyelet vezetője, aki azért éppen az adóreformmal érzékeltette a nagyságrendet, mert mostanában az ausztriai belpolitikai viták középpontjában áll, hogy van-e pénz a szükségesnek tartott adóreformra, vagy nincs.

A piac liberalizálása három éve szédítő árcsökkenési spirált indított be. Volt idő, hogy a lapok hetente közöltek táblázatokat a magánszolgáltatók kínálatáról, sőt arra is akadt példa, hogy a táblázat már elavult, mire kinyomtatták a lapot. Aki vigyáz a pénzére, az 60 százaléknál többet is megtakaríthatott, s jól teszi, ha ma is odafigyel az immár kisebb új szolgáltatók megjelenésére és kínálatára. Az árak csökkenésének a felügyelet által közölt átlaga azért nem magasabb, mert az utóbbi időben legalábbis a nagy szolgáltatóknál már nem esnek az árak, sőt: szakértők arra figyelmeztetnek, hogy lassan újra bekövetkezhet egy enyhe emelkedési hullám.