Több mint egymillió forintos parkolási díj megfizetésére kötelezett a bíróság egy budapesti autóst. A férfi több száz darab piros büntetés-zacskót gyűjtött össze 2 év alatt. Az autós fellebbez, mivel szerinte a parkolási társulás emberei nem tudták bizonyítani, hogy valóban ott parkolt és akkor, ahol és amikor megbüntették.

Az egymillió forint pótdíjjal tartozó autós 378 darab piros zacskót gyűjtött össze a kocsija szélvédőjén két év alatt. Az autós azonban nem fogadja el a bíróság döntését, mivel a parkolási Kft sem videofelvétellel, sem fényképpel nem tudja bizonyítani a meg nem fizetett parkolásokat. A Kft ügyvezetője szerint a számítógépes nyilvántartásuk elég bizonyíték a bíróság számára. “Az esetek túlnyomó többségében a bíróság megítéli számunkra a követelést. Több százezres követeléseket is, annak ellenére, hogy az autós megpróbálja bizonyítani, ő akkor nem járt ott” – mondta Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. munkatársa.

A másodfokú ítélet várhatóan precedens értékű lesz, és kiderül hogy a bíróság elfogadja-e bizonyítéknak a Kft nyilvántartását, vagy szükség lesz-e a jövőben felvételekre. Az autóklub jogásza szerint megengedhetetlen, hogy a parkolási cégek ne készítsenek video vagy fényképfelvételeket. “Ha a rendőrségnek, amely mégis csak egy hatóság, követelmény, hogy az elszállítást igazolja, akkor miért ne kellene magánszemélyek Kft-inek az ilyenfajta gazdasági tevékenységet dokumentálni” – nyilatkozta dr. Kovács Kázmér, ügyvéd. Kovács Kázmár és Novák Péter szerint is a Legfelsőbb Bíróságnak kéne döntést hoznia arról, hogy szükséges-e videofelvételen rögzíteni a meg nem fizetett parkolásokat.