Nem lefutott ügy az október 19-re meghirdetett, második írországi népszavazás az Európai Unió bővítését szabályozó nizzai szerződés ratifikálásáról – derül ki egy most készített közvéleménykutatásból.

Az egyik dublini napilap megbízásából készült felmérés adatai szerint a választók 37 százaléka támogatja, 25 százaléka ellenzi a szerződést. A megkérdezettek 32 százaléka még nem döntött, miként szavazzon, 7 százalék pedig biztosan nem kíván véleményt nyilvánítani. Ez a támogatottság kisebb, mint amit a tavaly megtartott első referendum előtt készített felmérés eredménye mutatott. Akkor a megkérdezettek 45 százaléka igent mondott a szerződésre, 28 százalék ellenzte azt. A referendumon viszont az írek 54-46 arányban elutasították a szerződést.

Az ír konzervatív újság a kormánykoalíció pártjai által a választási kampányban meghirdetett ígéretek teljesítésének elmaradásával magyarázza a támogatottság megcsappanását. A világgazdaság általános lelassulása az ír gazdaság növekedését is visszavetette, emiatt a kormány kénytelen volt visszafogni a közkiadásokat és elállni néhány program teljesítésétől. Az Irish Times szerint a kormánykoalíció egykori külügyminisztere, Ray Burke korrupciós ügyeiről közzétett hivatalos jelentés tovább tépázza majd a kormány hitelét. A jelentés nyomán pénteken lemondani kényszerült J.P. Mara, aki a kormányfő népszavazási kampányát irányítja, mivel megállapítást nyert, hogy nem működött együtt a korrupciós ügyről folytatott bírósági vizsgálattal.

Írország az Európai Unió egyetlen tagállama, ahol az alkotmány előírja a kormány által aláírt fontos nemzetközi szerződések népszavazás útján történő megerősítését. Az ír választók tavaly májusban nagyon alacsony, 32 százalékos részvételi arány mellett mondtak nemet a szerződésre. Az írek nem az Európai Unió keleti bővítése ellen szavaztak, leginkább a hagyományos ír semlegesség feladásától tartanak, mivel ez a szerződés törvényesíti az EU közös biztonsági és védelmi politikáját is. Az elutasítás akkor váratlanul érte az ír kormányt, amely kénytelen volt elismerni, hogy biztosra vette a választók támogatását, ugyanis a korábbi európai uniós szerződések simán vették az akadályokat a hasonló népszavazásokon. Az újabb referendum meghirdetése óta a kormánykoalíció tagjai országjáró körutakon nagyszabású kampányt folytatnak a választók megnyerésére.