Évente több milliárd forintnyi számítógép-tartozékot ad el négy maffiacsoport a magyarországi kereskedőknek. A komputermaffia off shore cégek, hajéktalanok és külföldiek nevére bejegyzett vállalkozások segítségével kerüli meg az adó- és vámszabályokat – írja a Népszabadság.

Bár a vám- és pénzügyőrség most is egyenként, több milliárdos csempészési ügyben nyomoz, a komputerek illegális kereskedelme az utóbbi két évben a hazi bűnözés legjövedelmezőbb üzletága lett. A komputermaffia az olajos alvilág módszereit alkalmazza: magyarországi székhelyű kereskedők és off shore cégek, valamint hajléktalanok, halottak és utolérhetetlen külföldiek nevében alapított vállalkozások segítségével eredeti értékük töredékéért vámoltatják el az árut, majd reális értékén továbbadják a legális kereskedőknek. A fiktív számlázással és más trükkökkel megspórolt vámot, adókat és egyéb közterheket készpénzben veszik fel a közvetítők számláiról.

A vámnyomozók szerint négy bűnszervezet tartja kezében a csempészhálózatot. Õk gyűjtik a megrendeléseket, irányítják a hálózatokat és javítják a termékeket. Arra egyelőre nincs bizonyíték, a legális kereskedők tudják-e, hogy a megrendelt árut a maffia segítségével kapják kézhez. Néhány esetben felmerült, hogy a maffia esetleg fenyegetéssel tartja sakkban a kereskedőket, mások pedig tudnak az áruk múltjáról, de nem törődnek vele. A lap információi szerint a vámőrség újra előveszi azokat a devizaügyeket, amelyeket olyan személyek ellen indítottak, akiknél jelentős készpénzt találtak a határon, amit bejelentés nélkül akartak kivinni; nem zárható ki, hogy a korábban devizabűntettként kezelt esetek összefüggésbe hozhatók a komputermaffiával.