Ebben a hónapban kerül a bíróság elé a Magyar Posta Rt. és a Fidesz-MPP elszámolási vitája, miután a párt többszöri felszólításra sem fizette ki az Orbán Viktor miniszterelnök kampánykeretének postázása után járó 109 millió forintot – írja a Magyar Hírlap.

A posta vezérigazgatója, Szabó Pál a közelmúltban levélben szólította fel a Fidesz ügyvezető elnökét, Áder Jánost arra, hogy a párt képviselői a jövőben tartózkodjanak az állami vállalat jó hírnevének csorbítására alkalmas kijelentésektől. A Fidesz vezetői állítják: a posta nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesítette a feladatot.

A posta a választások második fordulója előtt, április 17-én két szerződést kötött a Fideesz-szel. Ezekben a társaság vállalta, hogy április 19-én 22 óráig – a kampánycsend lezárásig – összesen 5 millió 638 ezer 248 kampánylevelet kézbesít. A megállapodás alapján a Fidedsznek a küldeményeket április 18-án 20 óráig kellett volna átadnia, ám 195.836-ot csak késedelmesen juttatott el a postához. Vagyis a cégnek maximum két, rosszabb esetben egy napja volt arra, hogy a fővárosban feladott kampányleveleket az ország egész területén kézbesítse.

Szabó Pál hangsúlyozta: a postások munkaidejüket messze túllépve, időben teljesítették a feladatot. Ráadásul az MP a küldeményekért 50 forintot számított fel, miközben – minthogy másnapi kézbesítésről volt szó – hasonlóan a gyorsszolgáltatókhoz – 2 ezer forintot kellett volna elkérnie levelenként. A vezérigazgató szerint a Fidesz öt megye területére, számos városba és a fővároson belül néhány kerületben egyáltalán nem adott fel kampányleveleket. Az összesen 3,6 millió küldemény érthető okok miatt nem juthatott el 8 millió választópolgárhoz.

Szabó Pál úgy véli, a posta a ténylegesen feladott küldeményeket hibátlanul kézbesítette, a téves címzés, a címzett elhalálozása, illetve leköltözése miatt kézbesíthetetlen küldeményeket, szám szerint 92.195-öt pedig a Fidesznek visszajuttatott. Hammerstein Judit, a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke lapunknak elmondta: a párt álláspontja nem változott az ügyben. Hozzátette: mivel peres eljárásról van szó, amíg pont nem kerül a végére, addig nem nyilatkoznak.