A Prím Online által megkérdezett, internetes doménügyekben szakértőként ismert jogász szerint a fopolgarmester.hu – melyen Demszky Gábor előnytelen képmása mellett rá nézve kellemetlen, Demszky szerint közönséges csúsztatások jelentek meg – egy tipikus magyar doménrablás.

Az ügyvéd szerint a Főpolgármesteri Hivatal több okból is pert indíthat a doménre szert tett ifjúsági szervezet ellen. Valószínűleg az eredeti főpolgármesteri honlapot készítő webmester szerzői jogai is megsérültek, ami miatt elvben akár több év börtön is kiszabható az azt eltulajdonító honlap gazdájára.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szerezhette meg ezt a domént a Fidelitas, az ügyvéd azt mondta, miután a fopolgarmester.hu domén köznévből áll – bár kétségtelenül egy adott személyhez köthető köznévből – a regisztrátornak nincs igazán kötelezettsége visszautasítania az igénylést. Erre egyébként sem kötelezi semmi sem – hangoztatta. Talán a Főpolgármesteri Hivatalnak kellett volna lépnie, de ők meg nem voltak felkészülve egy ilyen jól kiaknázható kampányeszközre – nyilatkozta a Prímnek a szakértő.

A tartalom már más kérdés. Ezzel kapcsolatban Demszky Gábor, ha úgy gondolja, hogy a közzétett szövegek és képek az ő jó hírét sértik, úgy természetesen bírósághoz fordulhat. “Azzal azonban neki is tisztában kell lennie, hogy közszereplőként sokkal nagyobb fokú kritikát kénytelen eltűrni, mint más földi halandó, így pl. képmással való visszaélésre sem hivatkozhat a nyitóképben megjelenő flash-sel kapcsolatban.” – hangoztatta az általunk megkérdezett doménspecialista.

Tény ami tény, mire bárki, bármilyen jogi eljárás végére ér, addigra az egész jelentőségét és aktualitását veszti. Nem véletlen, hogy jogi lépések megtétele helyett egyszerűen csak közzétettek egy tételes, a Központi Statisztkai Hivatal adataira épülő cáfolatot a www.demszky.hu -n.

A Fidelitas egyébként nem tart attól, hogy Demszky Gábor főpolgármester jogi lépéseket tenne az ügy kapcsán. Tekintettel azonban arra, hogy feltehetőleg a honlap gazdájának szerzői jogai is csorbát szenvedtek az engedély nélküli másodközléskor, a rendőrségnek hivatalból is eljárást kellene kezdeményeznie. A webmester ugyanis nem közszereplő. Arról egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség nyomozást rendelt volna el.