Az amerikai Microsoft programgyártó a júniussal végződött üzleti évében 4,3-szeresére növelte ukrajnai eladásait, a kalózkodás csökkenése nyomán – közölte kedden Kijevben újságírókkal Alekszej Badajev, a Microsoftnál a Független Államok Közösségével (FÁK) foglalkozó piaci osztály vezetője.

Az ukrajnai értékesítés a FÁK-piac 26 százalékát teszi ki a Microsoft számára. Az osztályvezető nem kívánt számszerű adatokat közölni, csak annyit árult el, hogy a konszern eladásai világszerte összesen 28,37 milliárd dollárt tesznek ki, és ebből 0,3 százalék a FÁK-országok részesedése. Badajev elmondta: a számítógépes programok értékesítésének nagy növekedése annak köszönhető, hogy a FÁK-országokban mind a kormányok, mind az üzleti körök jobban törődnek újabban a szellemi tulajdon védelmével. A Microsoft Ukrajnát, Oroszországot és Kazahsztánt tartja a legígéretesebb piacnak – mondta Badajev.

Az osztályvezető elmondta: a Microsoft további programok ukrán nyelvű változatának kibocsátására készül. Eddig a Microsoft Office szövegszerkesztője és az Outlook elektronikus levelező program ukrán nyelvű változata kapható. Az ukrán nyelvű változatok az eladások mintegy 10 százalékét teszik ki, annak ellenére, hogy csak májusban jelentek meg. Az ukrán nyelvű változatok Ukrajnán kívül más országokban, így Kanadában is keresettek – tette hozzá Badajev.