Az olasz hatóságok az Europollal együttműködve az orosz maffia olyan lánykereskedő hálózatát göngyölítette fel, amely egy év alatt mintegy ötvenezer orosz és ukrán nőt utaztatott be Olaszországba és kényszerített prostitúcióra.

A pénteki híradások szerint nyolcvan ember kezén kattant a bilincs. Ez a mostani razzia egy korábban elkezdett nyomozási folyamatnak a második szakasza volt, az elsőben – áprilisban – már több mint száz személy került horogra. Az orosz maffiának ez a hálózata alaposan kidolgozott, törvényesnek tűnő gépezet révén utaztatott be orosz és ukrán lányokat turistabuszokon. Ezek Moszkvából és Szentpétervárról indultak, Kijeven, Budapesten és Bécsen keresztül érkeztek olyan olasz városokba, mint Rimini, Róma, Nápoly és Foggia. Két másik útvonalat is igénybe vettek a lánykereskedők, ezek a buszok Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül Németországba és Spanyolországba szállították a nőket. Az Europolon belüli együttműködés keretében Németországban kilenc, Ausztriában és Lengyelországban két-két, Ukrajnában pedig hét bűnözőt tartóztattak le.

Az orosz szervezett alvilág az általa működtetett utazási irodák felhasználásával szabályos vízumot készíttetett a lányok számára, akik turistaként könnyedén beutazhattak Olaszországba. Egy év alatt több mint ötvenezren érkezhettek ide a törvényesség látszatával. A hálózatot egyes szállodák is kiszolgálták azzal, hogy hamisan bejegyezték vendégként a valójában prostitúcióval foglalkozó hölgyeket. Az olasz rendőrség letartóztatta Rolando Valianit, a római Luiss egyetem professzorát is, aki papírral igazolta egy lány számára, hogy az egyetemen tanul, így megkaphatja a tartózkodási engedélyt.

A lányokat rabszolgaként kezelték “alkalmazóik”. Útlevelüket elkobozták, ha engedetlenek voltak, verésben részesültek. Azzal is megfenyegették őket, hogy otthoni családtagjaikon állnak bosszút. Elsősorban luxuskörnyezetben kellett szolgáltatást nyújtaniuk, így díszes szállodákban, éjszakai szórakozóhelyeken vagy jómódú polgári körökben rendezett ünnepségeken. Ha egy lány nem bizonyult alkalmasnak a “luxusigények” kielégítésére, átadták őt az albán bűnszervezetnek, így hamar az utcasarokra kerültek.