Az eva bevezetésével fiktív számlagyárak jöhetnek létre Magyarországon. Ezt ellenzéki politikusok állítják. A Pénzügyminisztérium nem cáfolja a fiktív számlázás veszélyét, de a politikai államtitkár úgy látja: nem az eva bevezetésétől függ, hogy valaki adót csal-e.

Az eva 15 százalékos adókulcsot jelent, amelyet a törvényjavaslat szerint bruttó 15 millió forintos árbevételig lehet igénybe venni. Az evás vállalkozónak a költségbizonylatait nem kell megőriznie, csak a kiadott számlát. Ezért Tállai András fideszes képviselő szerint fiktív számlákat gyártó vállalkozások alakulhatnak ki, mivel így nem ellenőrizhető hogy a leszámlázott pénzért tényleg végzett-e a vállalkozó munkát. Tállai szerint az a cég pedig, akinek a fiktív számlát adják, visszaigényelheti utána az áfát, és elszámolhatja, mint költséget.

“Tehát a befogadó vállalkozó nagyon jól fog járni ezekkel a számlákkal. Ezért mi attól tartunk, hogy nagy össznépi szocialista számlagyárak alakulnak ki az országban, és ezt mi nem támogatjuk” – nyilatkozta Tállai, aki úgy számol: minden 15 millió forintos számla után három millió forint kára keletkezik az államnak. A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára nem cáfolja a fiktív számlázás veszélyét.

“Van egy szemléletbeli különbség. Mi ugyanis nem tételezzük fel a vállalkozók többségéről, hogy adócsalók. A fiktív számlázás jelenleg is bűncselekmény, és a jövőben is az lesz. Nem az evától függ, hogy valaki fiktív számláti állít ki, vagy nem, ezért mi ettől nem tartunk” – mondta Burány Sándor.

A fiktív számla egyik típusa éppen a költségszámla, amelyet a vállalkozók azért gyűjtenek, hogy minél több pénzt leírhassanak az adójukból, és így minél kevesebb adót fizessenek. Burány Sándor szerint ez az evát választóknak már nem lesz érdeke.