A 21 éves fiatalember megbánta bűneit, így nem tekintik terroristának

Húsz év börtönre ítélték az “amerikai tálibként” ismertté vált John Walker Lindhet, aki bűnösnek vallotta magát abban, hogy Afganisztánban a tálibok oldalán harcolt.

A 21 éves amerikai Lindh – aki öt évvel ezelőtt tért át az iszlámra, s a tálibokhoz csatlakozott – pénteken bűnösnek találtatott a tálibokkal és az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködésben és robbanóanyagok birtoklásában az alexandriai bíróságon. Lind bűnbánást tanúsított, könnyezve szánta tetteit: elismerte, hogy hibázott, amikor a tálibokhoz csatlakozott, de tagadta, hogy terrorista lenne. Úgy vélte, hogy a tavaly szeptember 11-i terrortámadások teljesen szemben állnak az iszlámmal.

Az amerikai fiatalembert 2001. november végén ejtették foglyul – öt másik külföldivel együtt – az észak-afganisztáni Mazari Sarif városának közelében. A tálibok soraiban harcolt annak a hadjáratnak a napjaiban, amelyet az Egyesült Államok fegyveres erői indítottak a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások szervezőinek felkutatására. Az “amerikai tálib” elismerte, hogy szolgálatokat tett a táliboknak, és akarva-akaratlan amerikai törvényt sértett, amikor a tálibok oldalán harcba indult, egy Kalasnyikov géppisztollyal és két gránáttal felfegyverkezve.

T. S. Eliot alexandriai bíró a tálibok támogatásáért és robbanószer birtoklásáért tíz-tíz év börtönbüntetést szabott ki az amerikai fiatalemberre. Lind egy korábbi vádalku értelmében elkerülte azt, hogy terrorizmusért életfogytiglanra ítéljék: ennek fejében bűnösnek vallotta magát a két vádpontban.