Nagy-Britannia legfőbb ügyészének véleménye szerint a brit kormány megsértené a nemzetközi jogot egy iraki rendszerváltást célzó katonai beavatkozásban való részvétellel.

A brit miniszterelnöki hivatal által kért jogi állásfoglalásban Lord Goldsmith legfőbb ügyész és helyettese, Harriet Hartman óvta a brit kormányt egy Irak elleni megelőző csapás támogatásától, rámutatván, hogy egy ilyen lépés esetén Nagy-Britannia könnyen a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerülhet. A szakemberek felhívták a figyelmet azokra a korlátozott körülményekre, amelyek keretében a nemzetközi jog az ENSZ jelenleg érvényben lévő határozatai támogatásával felhatalmazhatna egy katonai akcióra, és támogatásukról biztosították egy új ENSZ-határozat elfogadását annak érdekében, hogy Irakot rábírják leszerelési kötelezettsége teljesítésére. Óvtak azonban egy olyan Irak elleni háborúban való brit részvételtől, amelynek célja Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának megdöntése. Ha a kormány megsértu a nemzetközi jogot, a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kerülhet az ENSZ alapokmányának megsértésének vádjával – idézte hétfőn a Financial Times az illetékesek véleményét.

A legfőbb ügyész állásfoglalása megmagyarázza a brit kormány óvatos magatartását, azt, miért hangsúlyozza rendszeresen London, hogy iraki politikájának nem célja Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése. Tony Blair brit kormányfő támogatja George Bush amerikai elnök Irak elleni egyoldalú fellépésre vonatkozó fenyegetéseit. Az amerikai elnök rendszerváltást szorgalmazó felhívásai azonban nagyon megnehezítik a brit kormány számára egy ilyen amerikai akció támogatását – mutatott rá a brit üzleti körök lapja. Tony Blair a brit parlament alsóháza minapi iraki vitájában kijelentette, hogy Nagy-Britannia mindig a nemzetközi joggal összhangban fog cselekedni. A Financial Times úgy véli, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia iraki politikájában lévő hangsúlykülönbség megterhelheti Washington és London kapcsolatait, és Tony Blair számára nehéz lesz támogatni egy amerikai katonai beavatkozást anélkül, hogy ne tenné kockára pártja egységét.