Zárolta a rendőrség az egykori informatikai kormánybiztossággal szerződésben álló Novák és Társai Ügyvédi Iroda folyószámláját. Keller László bejelentése nyomán azt vizsgálják: volt-e teljesítés a leszámlázott milliókért. Az Index úgy tudja: a szokatlanul drágán dolgozó jogászok megbízására Stumpf István akkori kancelláriaminiszter adott külön engedélyt.

Zárolta a Novák és Társai Ügyvédi Iroda folyószámláját az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, mert gyanújuk szerint az informatikai kormánybiztosságnak olyan munkákért is számlázott, amit nem végzett el. Az Index információi szerint az iroda folyószámláján 78 millió forintot zároltak a rendőrök. A Sík Zoltán vezette szervezet a kancelláriaminiszter hozzájárulásával kötött szerződést az Ormos Ügyvédi Irodával, illetve a Novák és Társai Ügyvédi Irodával. A tranzakcióhoz azért kellett Stumpf István beleegyezése, mert a két iroda magasabb óradíjért vállalta a feladatokat, mint amennyit a MeH szabályzata megenged.

A Népszabadság korábbi beszámolója szerint az IKB még 2001 augusztusában állapodott meg az Irodákkal, hogy 120-120 millió forintért 2002. május 31-ig jogi tanácsokkal segítik munkáját. A munkáért a vezető ügyvéd 55 ezer, az ügyvéd 30 ezer, az ügyvédjelölt pedig 15 ezer forintot kapott óránként. A szerződést először tavaly novemberben, majd az idén márciusban módosították, így a megbízási díj irodánként előbb 200 millió forintra, majd 550 millió forintra emelkedett. A Népszabadság ismertetve a bejelentést arról is beszámolt, hogy az irodák munkatársai ember feletti munkát végeztek: átlagosan napi 15-16 órányi munkát számláztak le, de akadt olyan ügyvédjelölt is, aki 18,5 órát munkálkodott.

A vádakat korábban a Népszabadságnak képtelenségnek nevezte Novák Tamás. A Novák és Társai Ügyvédi Iroda vezetője akkor úgy vélte: minden szabályosan történt, az IKB-vel kötött szerződés mögött valódi munka áll. A teljesítésigazolások megtalálhatók az IKB-nél – szögezte le.