Egy angol bíróság kedden felelősségre vonhatónak nyilvánította Ian Huntley, az angliai Sohamban augusztus elején elkövetett kettős gyermekgyilkosság vádlottját.

A 28 éves férfi és a gyilkossági ügyben az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt szintén vád alá helyezett barátnője, Maxine Carr első bírósági tárgyalását november 15-re tűzték ki a norwichi bíróságon. Huntleyt kettős gyermekgyilkossággal és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolják. A tízéves Jessica Chapman és Holly Wells augusztus 4-én tűnt el az angliai Sohamban. Két héten át tartó széleskörű nyomozás után tartóztatták le Ian Huntleyt, a diáklányok iskolájának gondnokát, miközben egy Soham közeli erdőben megtalálták Holly és Jessica holttestét. Az őrizetbe vételkor az orvosszakértők elrendelték a férfi pszichiátriai megfigyelését egy zárt klinikán, mivel fennállt az elmezavar gyanúja. A vádlott nem volt hajlandó vallomást tenni, nem működött együtt a hatóságokkal mondván, nem emlékszik semmire.

Az angliai Peterborough bírósága elé kedden előterjesztett orvosi jelentés megállapította, hogy a vádlott teljesen egészséges, semmilyen mentális betegségben, hangulati rendellenességben nem szenved, nincs akadálya a bírósági tárgyaláson való felelősségre vonásának. A szakértői vélemény nyomán a bíróság elrendelte Huntley átszállítását egy meg nem nevezett börtönbe, és szabad utat adott a bírósági tárgyalás megkezdésének. A kettős gyermekgyilkosság által sokkolt brit közvélemény megkönnyebbülve fogadta a keddi bírósági döntést, mivel fennállt a lehetősége annak, hogy soha nem vonják felelősségre a férfit, ha bebizonyosodik, hogy pszichiátriai rendellenségben szenved.