Az Amerikai Egyesült Államok importadót vetett ki az európai urániumra. Az Európai Bizottság megtorlásra készül.

Az Európai Bizottság törvénytelennek ítélte az Egyesült Államok által az európai urániumra kivetett importadót. Washington szerint viszont a kevéssé dúsított uránium európai termelői méltánytalan állami támogatásban részesülnek. Az EU-USA kétoldalú tárgyalások nem vezettek kompromisszumra, tájékoztatott a BBC. Brüsszel ellenlépésekre készül, s mindenekelőtt a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé viszi az ügyet.

Az egyetlen amerikai uránium-dúsító, a közelmúltban magánkézre jutott US Enrichment Corporation (USEC) két évvel ezelőtt panaszt emelt a francia Eurodif és az Urenco brit-holland-német konzorcium ellen. Ennek eredményeként az Eurodif azóta 34 százalékos pótadót fizet, míg az Urencónak exportja 2,23 százalékáról kell lemondania. Az Európai Bizottság becslése szerint az amerikai USEC évente 100 millió euró extrajövedelemre tesz szert az Urenco által befizetett összegekből.

A kevéssé dúsított urániumot üzemanyagként használják az atomerőműveknél, és nem minősül fegyver előállításához szükséges anyagnak. Az 500 millió euró értékű Európai Uniós érdekeltség az egyesült államokbeli piac egyharmadát teszi ki. Az EU és az USA uránium-vitáját megelőzően a két hatalom hasonló szóváltást folytatott az acélkereskedelem kapcsán, s a banán- és a marhahús-kereskedelem ügyében is.