Az elkövetkező napokban több mint háromszáz román állampolgárt toloncolnak haza Svájcból és Spanyolországból – jelentették be Bukarestben.

A román határrendőrség illetékeseinek tájékoztatása szerint Svájcból mintegy 250, Spanyolországból pedig közel 60 illegális bevándorlót szállítanak vissza Bukarestbe bérelt repülőgépekkel. A hazatoloncolt román állampolgároknak komoly büntetéssel kell szembenézniük Romániában. Öt évre bevonhatják útlevelüket, azokat pedig, akik törvénytelenül lépték át valamelyik ország határát, vagy embercsempészettel foglalkoztak, bíróság elé állítják. Az elmúlt héten már száz kitoloncolt román állampolgárt szállítottak haza Svájcból és Olaszországból. Ioan Rus román belügyminiszter a román sajtónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a sajtó túlságosan sokat, a probléma súlyát meghaladó mértékben foglalkozik a külföldön törvénysértést elkövető román állampolgárok ügyével.

A miniszter elismerte, hogy ezek a törvénysértők rossz hírét keltik külföldön Romániának, de azt hangsúlyozta, hogy “nem szabad összekeverni a 23 millió románt a néhány ezernyi törvénysértővel”. A belügyminiszter hozzátette, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárok “hihetetlenül jó propagandát csinálnak Romániának”. Rus szerint Romániának nem kell tartania attól, hogy az Európai Unió tagállamai ismét vízumkényszert vezetne be vele szemben. Úgy vélte, ez a kérdés szóba sem fog kerülni az EU tagállamok igazságügyi és belügyminisztereinek közelgő luxemburgi tanácskozásán. A román belügyminisztérium közelmúltban közzétett adatai szerint a kiutazási feltételek megszigorítása óta több mint 250 ezer kiutazni szándékozó román állampolgárt fordítottak vissza a határról. Ugyanakkor az idén már meghaladja a félmilliót azoknak a román állampolgároknak a száma, akik nem tértek haza külföldi útjukról.