A CIA, az FBI, és egyéb ügynökségek szakértői véleményei alapján az amerikai tudományos akadémia bizottsági jelentése megbízhatatlannak nyilvánította a hazugságvizsgálókat. Így megszűnhet a szövetségi alkalmazottak – bűnözők és kémek kiszűrésére érdekében rendszeresített – tömeges poligráfos kivizsgálása.

Az energiaügyi minisztérium felkérésére végzett vizsgálatból két fő tanulságot vontak le az akadémikusok: a poligráf tévesen vezehet olyan megállapításokra, hogy valamely munkavállaló hazudik, miközben megfelelően felkészített személy lebukás nélkül hazudhat az eszközbe. Az akadémiai bizottság tagjai – akik ismerik a hazugságtesztelés elméleti alapjait, de gyakorlati vizsgálatokkal nem foglalkoztak – tizenkilenc hónapot fordítottak állami fővizsgálók kikérdezésével, statisztikai kimutatásokkal és különböző esetek elemzésével.

“A szakirodalomban is ismertetett esetekben, elhárításban járatlan a személyek esetén, pontos eseményekre irányuló kérdéseknél a poligráf segítségével a véletlennél jelentősen jobb arányban meg lehet különböztetni az igazmondást a hazugságtól – ez az arány azonban jelentősen rosszabb a tökéletesnél.” – állapították meg. A jelentésben megjegyzik: előfordul, hogy az eszköz segítségével tévesen hazugságon kapnak valakit, aki valójában csak feszült. Tipikusan gyakorinak tünt az ilyen tévedés, ha a vizsgált személy valamilyen “megbélyegzett társadalmi csoport” tagja. Az amerikai akadémia vizsgálóbizottsága ezek mellett arra is figyelmeztette a minisztériumot, hogy a hazugságvizsgálatba fektetett túlzott bizalom hamis biztonságézethez vezet, amely más biztonsági ellenőrzések hibás enyhítéséhez vezethet.