Várhatóan már ebben a hónapban a miniszterelnök vezetésével megalakul a Romaügyi Tanács, ennek a civil jellegű szervezetnek cigányok és nem cigányok egyaránt tagjai lesznek.

A huszonegy tagú grémiumban olyan szakemberek vesznek részt, akik az elmúlt évtizedben sokat tettek romaügyben – közölte pénteken Miskolcon a Miniszterelnöki Hivatal romaügyekért illetékes politikai államtitkára. Teleki László egyebek mellett arról szólt, hogy az új kormány hivatalba lépése után alakult romaügyekért felelős államtitkárság két előterjesztését már vita nélkül elfogadta a kormány.

A Romaügyi Tanács felállítása mellett az államtitkárság kezdeményezte, hogy a még az Orbán-kormány által elfogadott és a cigány tanulók által igényelhető évi 138 millió forintos ösztöndíjkeretet 400 millió forinttal egészítse ki a kabinet, ami megtörtént – mondta az államtitkár. Az ösztöndíjat az általános és a középiskolások, valamint a felsőoktatási intézményekben tanulók, illetve szüleik pályázat útján igényelhetik a Magyarországi Cigányokért Közalapítványtól – tette hozzá Teleki László. A romaügyekért felelős államtitkárság kezdeményezi azt is, hogy valamennyi minisztériumban dolgozzon felelős beosztásban, természetesen megfelelő szakképzettségű roma személy – hangsúlyozta az államtitkár.

Ez egyrészt azért fontos, hogy a legmagasabb államigazgatási-közigazgatási szférában is jelen legyenek a roma szakértők, akik megfelelően tudják képviselni a cigány népesség érdekeit, és akik olyan programokat dolgoznak ki, amelyek megvalósulása révén megkezdődhet a romák felemelkedése. Másrészt pedig ennek alapján elérhetővé válna az is, hogy helyi szinten, a polgármesteri hivatalokban, a megyei önkormányzatokban, a munkaügyi központokban is szakképzett roma referensek dolgozhassanak, akik közvetlenül tartanák a kapcsolatot a cigánysággal – fogalmazott Teleki László. Az unió országjelentésének cigánysággal kapcsolatos fejezete kapcsán a politikus arról szólt: teljesen megalapozott az EU véleménye.

Az unió pozitívumként értékeli a Romaügyi Tanács és a romaügyekért felelős államtitkárság megalakulását, ugyanakkor fontosnak tartja a romatársadalom integrálódását. Ennek érdekében pedig olyan intézkedéseket kell hozni az elkövetkező hónapokban, amelynek révén javulhatnak a romák lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és oktatási feltételei – hangoztatta Teleki László. Az államtitkár ugyancsak fontosnak ítélte az antidiszkriminációs törvény megalkotását, a jogszabályt a jövő év nyarára kell az igazságügyi tárcának előkészítenie. A törvény parlament általi elfogadása nemcsak a romatársadalomnak, hanem mindenkinek fontos – tette hozzá a politikus.