Az Egyesült Államok egyik szövetségi bírósága a napokban úgy határozott, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel az Itanium processzorok révén megsértette az Intergraph különböző szabadalmait, ezért az Intelt a bíróság felszólította, hogy kártérítés gyanánt utaljon át 150 millió dollárt az Intergraph számlájára.

Úgy tűnik tehát, hogy hamarosan pont kerülhet a hosszú, keserves és egyszerre több szálon futó bírósági pereskedés végére, mely pereskedés egyébként immár több mint öt éve kezdődött. A huntsville-i (Alabama) székhelyű Intergraph a munkaállomások piacán nem is olyan rég még az Intel egyik közeli partnerének számított, azonban a cég vezetői egyszer csak úgy határoztak, hogy beperlik az Intelt, mondván, hogy a chipgyártó megsértette az Intergraph szabadalmi jogait. Az Intergraph többek közt azzal is megvádolta az Intelt, hogy működése több ponton is beleütközik az Egyesült Államokban érvényben lévő trösztellenes törvényekbe, azonban egy egy évvel ezelőtt született bírósági döntés kimondta, hogy az Intel ellen ez ügyben felhozott vádak alaptalannak bizonyultak.

Az Intergraph ezenkívül azt is felrótta az Intelnek, hogy a Pentium sorozatba tartozó processzorokban is megtalálhatók olyan technológiák, melyek szabadalmi joga az Intergraph-ot illeti meg. Az Intel végül elismerte, hogy az Intergraph-nak az utóbbi ügyben igaza van, melynek az lett az eredménye, hogy az Intel idén áprilisban 300 millió dollárt fizetett az Intergraph-nak, vagyis peren kívüli egyezségre került sor. Ezen egyezség egyébként kitért arra is, hogy az Itanium processzorokkal kapcsolatos jogsértési perek kapcsán az Intergraph maximálisan 150 millió dolláros kártérítési igénnyel léphet fel, valamint a két cég azzal kapcsolatban is megegyezett egymással, hogy amennyiben az Intel fellebbezik, és ezt követően is veszít, akkor újabb 100 millió dollárt köteles fizetni az Intergraph-nak.

Chuck Mulloy, az Intel szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a bíróság által most meghozott határozat csak tíz nap múlva lép érvénybe, éppen ezért az Intel felkéri a bíróságot, hogy gondolja át még egyszer, helyes döntést hozott-e. Értelemszerűen csalódottak vagyunk, és nem értünk egyet a bíróság döntésével, de természetesen tiszteletben tartjuk azt – mondta Mulloy, majd hozzátette, hogy az Intel várhatóan fellebbezést nyújt majd be az ítélet ellen.