Fegyelmi felelősségre vonást kezdeményezett a lakócsi körjegyző ellen a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal, mivel vezetőjének álláspontja szerint, nem tette meg a szükséges intézkedéseket a körjegyzőséghez tartozó Tótújfaluban lakó kiskorú lány családi veszélyeztetettségének megszüntetése érdekében.

A közigazgatási hivatal közleményében foglaltak szerint az ügyben azt követően rendelt el vizsgálatot egyrészt saját hatáskörben, másrészt az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium utasításának eleget téve a Somogy Megyei Gyámhivatal, miután a 14 éves lány augusztus végén, a rendőrségi kihallgatásakor tett vallomása szerint, pisztollyal lelőtte ágyban fekvő, 48 éves nevelőapját. Korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint a bűncselekmény elkövetésének gyanúsítottja tettét azzal magyarázta, hogy a férfi tíz éven át rendszeresen bántalmazta őt és édesanyját is.

A közlemény szerint a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal a fegyelmi eljárást azért tartja indokoltnak, mert a vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az első fokon gyámhatóságként intézkedni köteles lakócsai körjegyző – bár az ezzel kapcsolatos iratok alapján tudomása volt a kislány veszélyeztetettségéről – mégsem indított eljárást a bejelentések tisztázása érdekében.

A hivatal álláspontja szerint a körjegyző abban is mulasztott, hogy nem ellenőrizte, miért hiányzik a kislány rendszeresen az iskolából. A fegyelmi vizsgálat elindításáról a lakócsai székhelyű körjegyzőséghez tartozó négy település együttes képviselőtestületi ülésén kell dönteni. Mint ahogy arról is, hogy ha lefolytatják az eljárást, annak lezárást követően elmarasztalják-e a körjegyzőt. A lakócsai körjegyző az ügy befejezéséig nem kíván nyilatkozni.