Vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szerint az ír választók a jövő hét végén esedékes népszavazásukon jóváhagyják a nizzai szerződést, ami feltétele az Európai Unió kibővítésének.

Az IMS közvélemény-kutató intézet a Sunday Independent című ír újságban közölt felmérési adatok szerint megállapította, hogy várhatólag a választópolgárok 41 százaléka szavaz igennel a szerződésre, 27 százalékuk pedig nemmel. Mint kitűnt, a megkérdezettek 24 százaléka meg nem döntötte el, hogy mire adja voksát, 8 százalékuk pedig nem megy el szavazni.

Az idézett újság a közölt adatokból arra következtet, hogy az ír szavazók 3:2 arányban megszavazzák a nizzai szerződést, amelyet tavaly elutasítottak hasonló népszavazáson. A most vasárnap ismertetett felmérésben 1101 felnőttet kérdeztek meg csütörtökön. Írország megdöbbentette Európát, amikor szavazói tavaly júliusban 54:46 arányban elvetették a nizzai szerződést, mégpedig olyan referendum során, amelyen a részvétel mindössze 34 százalékos volt. A kormány akkor az alacsony részvételre hivatkozva elhatározta, hogy még egyszer a szavazók elé viszi a kérdést, mégpedig az idei esztendő vége előtt, amikor a szerződés lejár, hacsak mind a 15 jelenlegi EU-tagállam nem ratifikálja.

Az EU tagállamai közül Írország az egyedüli, amelyben a nizzai szerződés ratifikálásához referendumra van szükség. Az írországi ellenzők legfőbb érve az, hogy a szerződés jóváhagyása megkérdőjelezhetné Írország hagyományos katonai semlegességét azáltal, hogy Dublint kényszerítenék a páneurópai katonai erőben való részvételre. Írország a nyáron külön biztosítékot kapott az Európai Uniótól arra, hogy a szerződésben ugyancsak megfogalmazott uniós védelmi és biztonságpolitika nem veszélyezteti az ország hagyományos semlegességét.