Miután Európában sikeresnek bizonyult a szoftveróriás másfél éve bevezetett kis és középvállalkozási (SME) licencprogramja, be kívánja vezetni az egész világon.

Európában a 2-250 PC-t használó vállalkozások dönthetnek, megvásárolják vagy bérlik a cég szoftvereit, és három év alatt fizetik ki – másutt a felhasználók csak az Open License (OL) programot választhatják, vagyis előre fizetnek. Az európai Open Subscription License (OSL) és a Multi-Year Open (MYO) programokhoz jár a “frissítési garancia”, a Software Assurance (SA) is, amely automatikusan hozzáférhetővé teszi a három év során megjelent frissítéseket is. Ez nem jár az OL-hez. Az OSL és a MYO hasonlóan a 250 PC-nél többet használó cégek számára létező nagyvállalati licencprogramokhoz, az Enterprise Subscription Agreementhez és az Enterprise Agreementhez.

A másfél éve bevezetett OSL még nem volt “örök időkre szóló”, a linenchasználó három év után nem használhatja a szoftvereket. Az idén szeptemberben bevezetett MYO már örökös használatot biztosít, a fizetés itt is három évre elhúzható, de a szerződés három év multával nem jár le, hanem megújítható újabb három évre. Az OSL és a MYO keretében a Windows XP Professional, az Office XP Professional, illetve klienshozzáférési licencek a Windows, Exchange, a System Management Server és as SharePoint Portal Servel szoftverekhez tartoznak.