Akár már ma, de legkésőbb szerdán dönt a Legfelsőbb Bíróság a szavazólapokon szereplő pártlogók ügyében. A bírósághoz a Fidesz fordult, mert sérelmezte, hogy a belügyminiszter rendelete miatt a szavazólapon szereplő emblémájuk kisebb lett, mint az MSZP logója. Ahhoz, hogy a cédulák időben elkészüljenek, az Állami Nyomdának már kedden el kellene kezdeni a lapok nyomtatását.

Hétfőn megérkezett a Legfelsőbb Bírósághoz a Fidesz pártlogókkal kapcsolatos beadványa. Az ellenzéki párt azt sérelmezi, hogy a belügyminiszter rendelete szerint az önkormányzati szavazólapokon a pártok emblémáinak egy 2 cm-es átmérőjű körben kell megjelenniük. Így a Fidesz négyszögletű logója kisebb méretben tűnik fel, mint az MSZP kör formájú emblémája. Az ellenzéki párt szerint választási manipuláció történt, és Lamperth Mónikának nem lett volna joga ahhoz, hogy rendeletben szabályozza a logók helyének méretét. Az [origo] kérdésére a Legfelsőbb Bíróságon elmondták, a beadványt gyorsított eljárással tárgyalják, így akár már ma, de legkésőbb szerdán döntést hozhatnak az ügyben. A testülethez azt követően fordult a Fidesz, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította kifogásait. Az OVB azzal indokolta döntését, hogy a párt kifogásai nem voltak kellően megalapozva. A bizottság hozzátette, nincs hatásköre annak eldöntésére, hogy a belügyminiszter jogszerűen járt-e el a vitatott rendelet elfogadásakor.

Az Állami Nyomdában már készülnek a szavazólapok, azonban a vitatott cédulákat csak a jogi eljárás lezárulta után kezdik el nyomtatni. A nyomdában a múlt héten az [origo]-val közölték, ahhoz, hogy időben elkészülhessenek ezek a szavazólapok is, kedden el kellene kezdeni azok nyomtatását. A Belügyminisztérium visszautasítja a Fidesz vádjait és kifogásait. A tárca szerint Lamperth Mónika belügyminiszter rendelete – éppen az esélyegyenlőség biztosítása érdekében – 2 cm átmérőjű körben határozta meg a jelölő szervezetek emblémájának helyét. Ez a méret kétszerese az előző szabályozásban meghatározottnak. A kisebb logók miatt a Fidesz több megyében is bírósághoz fordult, eddig egyetlen megyében, Hevesben, alkalmaznak nagyobb logót, a többiben elutasították a Fidesz keresetét – mondta hétfőn Áder János frakcióvezető. “Ha a Legfelsőbb Bíróság elutasítja a keresetünket, az Alkotmánybírósághoz fordulunk, annak ellenére, hogy ebben az esetben a választások előtt nem születik határozat” – mondta Áder.

A frakcióvezető törvénysértőnek nevezte az Országos Választási Iroda által közzétett hirdetést, ahol – mint mondta – mentegetni próbálják Lamperth Mónikát, és manipulációnak tartja, hogy a hirdetésben úgy tűnik, mintha az SZDSZ-nek több jelöltje lenne, mint a Fidesznek. A fizetett hirdetés első részében az szerepel, hogy a belügyminiszter mi alapján hozta meg a logókról szóló rendeletét, a második pedig a jelöltállításra vonatkozik. Áder szerint az Országos Választási Irodának nincs joga arra, hogy a pártok helyett, ráadásul a törvényes határidő előtt választási összefoglalót közöljön az országos napilapokban. Emellett szerinte manipulatív a jelöltekről szóló rész is, mivel a Fideszt, az MDF-et és az MKDSZ-t nem egy jelölőszervezetként jelenítették meg. “6926 jelöltünk van, ez sokkal több, mint az SZDSZ jelöltjeinek a száma, a hirdetésből mégis úgy tűnik, mintha a szabad demokratáknak lenne több jelöltje” – mondta hétfőn Áder János.