A perbeszédeket követően október 22-ére napolta a másodfokú határozat kihirdetését a Legfelsőbb Bíróság (LB) abban a polgári perben, melyben a felperes Legfőbb Ügyészség (LÜ) az alperes ÁPV Rt., illetve Tocsik Márta között 1996-ban kötött szerződések semmisségének kimondását és a 804 millió forintos sikerdíj kamatokkal együtt történő visszafizetését kéri.

A több mint fél évtizede húzódó perben a hétfői tárgyaláson a felek már nem is fejtették ki részletesen álláspontjukat, csak visszautaltak a korábban előadottakra. A Legfőbb Ügyészség elsődlegesen jogszabályba, másodlagosan jó erkölcsbe ütközés címén kéri kimondani a sikerdíjas szerződések semmisségét, továbbá kéri kötelezni Tocsik Mártát a 804 millió forint és kamatai ÁPV Rt. részére történő visszafizetésére is.

Az alperesek jogi képviselői ugyanakkor az elsőfokú, LÜ keresetét elutasító fővárosi bírósági ítélet helyben hagyását kérték. A Fővárosi Bíróság tavaly kihirdetett nem jogerős döntésének szóbeli indoklásában kimondta: a szerződések jogszerűek voltak, nem ütköztek jó erkölcsbe és az sem jelenthető ki, hogy Tocsik Márta ne végzett volna munkát. Az elsőfokú döntés ellen az LÜ fellebbezett, így került a polgári per az LB-re.

A hétfői tárgyaláson a szerződések jogszabályba ütközését vitatva Tocsik Márta jogi képviselője kifejtette: nem rendelkezett kötelező, megsértése esetén szankcióval fenyegető jogszabály az önkormányzatokat az állami vállalatok privatizációja kapcsán belterületi földek miatt megillető járandóságok kiadásáról. A jó erkölcsbe ütközés kapcsán pedig az ÁPV Rt. jogi képviselője jegyezte meg, hogy bár a sikerdíj összege sokakat irritálhatott, ez nem az az eset amire a fenti jogcímet alkalmazni lehetne. Hozzátette: ha alappal lehetne hivatkozni a szerződések jó erkölcsbe ütközésére, ez már számtalan korábbi Tocsik-üggyel összefüggő jogvitában felmerült volna.

Az ÁPV Rt. jogi képviselője megemlítette: a privatizációs szervezet és Tocsik Márta közti – a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggesztett – polgári per tárgya a sikerdíj mértéke. Az LB a hétfői alig egyórás tárgyalást követően október 22-ére halasztotta az LÜ kontra ÁPV Rt., Tocsik Márta polgári perben a másodfokú határozat kihirdetését.