Működésképtelenné válhat január után a Pénzügyminisztérium irányítása alá helyezett adórendőrség, ha az Országgyűlés nem módosítja az ide vonatkozó törvényt.

Egy tavalyi alkotmánybírósági határozat ugyanis kimondja, hogy az adónyomozók nem jogosultak titkosszolgálati eszközök alkalmazására. A cégtábla még a régi az APEH Bünügyi Igazgatóságának székházán, de nem változott az adónyomozók működését szabályozó törvény sem. A három évvel ezelőtt alakult szervezet az egyetlen nyomozó hatóság Magyarországon, amelyiknek nincs joga titkosszolgálati eszközök alkalmazására – mégis használhatja azokat.

Az Alkotmánybíróság ez év végéig adott haladékot a kormánynak, hogy az adónyomozók számára is megteremtse a törvényi feltételeket a titkos információgyűjtésre. Ha az Országgyűlés két és fél hónapon belül nem módosítja az ide vonatkozó törvényt, az adónyomozók január elseje után nem juthatnak hozzá az adótitkokhoz. A kormány egyébként tegnap döntött arról, hogy az APEH Bűnügyi Igazgatóságát leválasztja az APEH-ről és Pénzügyi Nyomozó Hivatal néven közvetlenül a Pénzügyminisztérium alá rendeli. A hivatal szakmai irányítását továbbra is az APEH látja el, a törvényességet változatlanul az ügyészség ellenőrzi. A nyomozó hivatal működéshez szükséges politikai háttér megteremtése azonban már az új gazdára, a Pénzügyminisztériumra vár.

Miközben az adónyomozók sorsáról folyik a vita Pécsett a Tudományegyetem Állam és Jogtudományi karán 40 adórendőr kezdte meg tanulmányait. A két és fél éves posztgraduális képzést az országban csak ezen az egyetemen indították. A cél hogy az egyébként már diplomás adórendőrök speciális a munkájukhoz nélkülözhetetlen jogi és közgazdasági ismereteket szerezzenek.