Jurij Vaszilenko, a kijevi fellebbviteli bíróság bírája egy ellenzéki beadvány alapján úgy döntött, hogy bűnügyi eljárást indít Leonyid Kucsma ukrán államfő ellen.

A hírt maga a bíró közölte Kijevben a sajtó képviselőivel. Elmondta: azután hozta a döntést, hogy áttanulmányozta Olekszandr Moroz, Julija Timosenko, Hrihorij Omelcsenko, Joszif Vinszkij és Olekszandr Turcsinov parlamenti képviselők beadványát, amelyben az ellenzéki képviselők Leonyid Kucsma elnököt hivatali hatáskörrel való visszaéléssel és számos bűncselekmény elkövetésével vádolják.

  • Az elnök nem gyanúsítható sokáig bűncselekményekkel – jelentette ki a bíró, hozzátéve, hogy véleménye szerint az elnök ellen felhozott vádakat ki kell vizsgálni. Vaszilenko közölte: a határozatot elküldte a főügyészségre, csatolva a képviselők beadványát. Mint mondta, az elnököt a büntető törvénykönyv tizenkét pontjának megsértésével vádolják. A bíró elmondta, hogy a főügyészség köteles megindítani a vizsgálatot, a főügyész azonban dönthet annak lezárásáról. A döntés ellen bármelyik bíróságon fellebbezni lehet.

Az ellenzék a szombaton Kijevben tartott “népbíróságon” a büntető törvénykönyv mintegy harminc pontjának megsértésével vádolta meg az elnököt és “életfogtiglani börtönbüntetésre ítélte”. A nagygyűlés “határozatát” a képviselők beadták a főügyészségre, amely tíz napon belül ígért döntést az ügyben. Az alkotmány értelmében az államfő a törvény védelmét élvezi, mindaddig, amíg alkotmányos vádeljárás útján meg nem fosztják mandátumától. Az alkotmányos vádeljárás végrehajtásához szükséges törvények azonban nem kerültek elfogadásra, az elnököt támogató erők több alkalommal leszavazták a vádeljárás kezdeményezésére vonatkozó ellenzéki indítványokat. Leonyid Kucsma elnök több ízben közölte, hogy nem hajlandó lemondani.