A Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi irodája a szerbiai elnökválasztási kudarc miatt hétfőn felszólította a belgrádi hatóságokat, hogy haladéktalanul végezzék el a szükséges kiigazításokat a hatályos választási törvényben.

Nikolaj Vulcanov, a szerbiai EBESZ-misszió vezetője belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szükséges módosításokat még az elnökválasztás megismétlése előtt meg kell tenni. Vulcanov szerint a legfontosabb az, hogy a jogszabályból töröljék azt a cikkelyt, amely a második választási forduló érvényességét ötven százalékos részvételi arányhoz köti. Vulcanov felhívásával egy időben az elnökválasztást felügyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) nevű szervezet bejelentette: kedden aláírásgyűjtést kezd, hogy a parlament napirendjére kerüljön a szervezet által kidolgozott választási törvénytervezet, amelyet a CESID már áprilisban letett a parlamenti pártok asztalára. A B92 rádió szerint a jogszabály nem köti ötven százalékos részvételhez a választás második fordulójának érvényességét.

Vojislav Seselj radikális pártvezér hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a választási törvényben szereplő ötven százalékos részvételi arányról rendelkező cikkelyt nem lehet törölni anélkül, hogy ne változtatnák meg az alkotmányt, mert – mint mondta – az alaptörvényben is szerepel az ötven százalékos részvételi küszöbre vonatkozó kitétel. Vladimir Goati neves belgrádi politológus határozottan cáfolta Seselj állítását. Goati szerint az alkotmány egy szóval sem mondja ki, hogy az elnökválasztás csak ötven százalékos szavazási arány esetén érvényes. A politológus szerint a radikális pártvezér vélhetően félreértett valamit, valószínűleg az alaptörvény ama rendelkezését, amely kimondja, hogy a köztársasági elnök népszavazás által visszahívható, ha a szavazati joggal bíró összes polgár legalább fele részt vesz a referendumon, és a többség az elnök visszahívása mellett foglal állást. Goati szerint az ötven százalékos küszöb eltörléséhez elegendő, ha a parlament egyszerű többséggel megváltoztatja a választási törvényt.

Európában csak egyetlen országban, Macedóniában van a szerbiaihoz hasonló törvényi rendelkezés, amely ötven százalékos részvételhez köti az elnökválasztás második fordulójának érvényességét. Legtöbb esetben a második fordulóban 25-30 százalékos részvétel is elegendő ehhez. A hatályos köztársasági alkotmányt, illetve a választási törvényt egy napon, 1990. szeptember 28-án fogadta el a szerbiai parlament. Abban az időben még egyben volt a régi Jugoszlávia, de Szerbiában már kiteljesedett Slobodan Milosevic uralma. Mind a köztársasági alkotmány, mind a választási törvény számos következetlenséget tartalmaz, és sok olyan paragrafusa van, amely szöges ellentétben áll az általánosan elfogadott európai jogi normákkal.