Az EU-tagországok állampolgárai a jövőben Pet-útlevelet válthatnak ki háziállataik számára, s ez jelentősen egyszerűsíti a kisállatok utaztatását az Európai Unió területén.

A háziállatok külföldi utazásait megkönnyítő javaslatot egyhangúlag fogadta el az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottsága. A jogszabályt október végén tárgyalja az Európai Parlament. Az előterjesztő, Jill Evans, az Európai Parlament walesi képviselője úgy nyilatkozott: az adminisztrációs könnyítés nem mentesíti az állattartókat az utazáshoz előírt szigorú követelmények teljesítése alól. Az utazni vágyó kutyáknak például veszettség elleni oltást kell kapniuk és azonossági mikrochippel kell rendelkezniük. Arról nincs hír, mi a teendő akkor, ha egy EU-polgárnak mérges kígyó, krokodil vagy más egzotikus állat a kedvence.

Jill Evans az állatok jogvédelmének ismert harcosa az Európai Parlamentben, nagy szerepet játszott két fontos határozat elfogadásában: a kozmetikai szereknek állatokon való tesztelésére vonatkozó tilalom bevezetésében, valamint az állatokon tesztelt kozmetikumok árusítását betiltó döntés meghozatalában. Október elején Jill Evans egy újabb javaslatot nyújtott be, amely a kísérletekhez igénybe vett állatok védelme érdekében szigorúbb ellenőrzéseket ír elő. A képviselőasszony kezdeményezése lehetővé tenné, hogy egy európai uniós felügyelet alakuljon, amelynek jogában állna minden előzetes bejelentkezés nélkül, meglepetésszerű ellenőrzéseket végezni azokban a helyiségekben, ahol állatkísérletek folynak, s visszavonni azoknak az intézményeknek a működési engedélyét, amelyek nem tartják tiszteletben a törvényeket.